podjednako ukusna

Vojvođanska pita od kora i oraha: Recept za tradicionalnu slatku BOŽIĆNU ČESNICU

Božićna česnica je uglavnom slana, ali Vojvođani prave njenu slatku varijantu.

foto: Shutterstock/mama_mia

Jedan od najvećih simbola Božića jeste česnica, koja se po pravilu pravi u slanoj varijanti.

 

Brašno, voda, malo soli i ulja je sve što vam treba.

 

Međutim, Vojvođani prave slatku božićnu česnicu, najčešće sa orasima, a negde dodaju mak ili suvo grožđe.

 

U nastavku vam predstavljamo recept za slatku božićnu česnicu:

Sastojci: 

 

  • 5 jaja
  • 3 čaše šećera
  • 2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 2 čaše kisele vode
  • 1 čaša griza
  • 200 g oraha
  • 200g suvog grožđa
  • prašak za pecivo
  • 1 kg tankih kora

 

Priprema:

 

Što se tiče fila, sve sastojke osim kisele vode, izmiksati po redu kako je gore napisano.

 

Kada filujete, prvo svaku koru poprskate kiselom vodom, a na svaku drugu stavljate fil.

 

Pečete na 200 stepeni dok ne porumeni.

 

Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom.

 

Ohladiti i služiti.