Ukoliko želite da promenite malo izgled trpeze za praznike ova torta je pravo osveženje
Za tu posebnu noć kada dočekujemo Novu godinu valja se potruditi kada je trpeza u pitanju. Mnogi smatraju da ako je ona bogata te večeri biće bogata tokom cele godine.
Ipak, kako spremiti nešto što je novo, drugačije, a ukusom ipak tako savršeno. Evo ovako... Imamo za vas jednu super slanu pikanteriju, koju, sigurni smo, do sada niste imali prilike da pravite.
U pitanju je slana torta koja nosi naziv mnogima omiljene salate Mimoze. Dakle za Mimoza tortu su vam potrebni jednostavni sastojci i malo vremena, a rezultat će vas raspametiti.
Sastojci za koru:
- pola litre mleka
- 4 kašike brašna
- 125 g maslaca
- 5 jaja
Priprema:
U pola litre mleka umutiti 4 pune varjače brašna. Voditi računa da nema grudvica. Posebno rastopiti maslac i kada počne da vri dodati ga u mleko i skuvati kao puding.
Ovu smesu skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.
Zatim posebno umutiti 5 belanaca i 5 žumanaca, u dve posude. U ohlađenu smesu prv dodati žumanca, pa belanca i umutiti mikserom.
Staviti da se peče u podmazan pleh oko pola sata. Kad se ohladi koru preseći po širini tako da se dobiju dve kore.
Sastojci za fil:
- 300 g mekog sremskog sira
- 2 kisele pavlake
- pola kg šunke (izrendati na rende)
- malo majoneza
- biber
- so
Priprema:
Umutiti sir i pavlaku, pa dodati ostale sastojke. Sve lepo sjediniti.
Ređanje: kora, ceo fil, kora
Odozgo možete premazati koru tanko pavlakom i narendati malo kačkavalja i dekoristati po želji.