lako se prave

Omiljene i deci i odraslima, a lako se prave: Vazdušaste i sočne štrudlice po STAROM receptu koji ih danima ČUVA SVEŽIM

Popularne štrudlice su generacijama omiljeni kolač, a uz pomoć ovog recepta napravićete ih duplo lakše.

foto: Tupungato/Shutterstock

Štrudlice obožavaju i deca i odrasli, oni su idealan slatkiš posle ručka, ali i užina koja će vas zasititi.

 

Mnogi beže od pravljenja ovog kolača upravo zbog komplikovanog načina spremanja, međutim, kada se malo bolje uputite, pronaći ćete i jednostavnije recepte za ovu predivnu poslasticu.

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 20 g kvasca
  • oko 400 g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žumance
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica šećera

 

Za nadev:

 

  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • Za premazivanje:
  • 1 umućeno belance

 

Za posipanje:

 

  • po ukusu šećera u prahu

 

Priprema:

 

Zagrejte mleko i u mlako stavite kvasac, šećer i kašičicu brašna, pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim dodajte jogurt, ulje, žumance i prstohvat soli.

 

Sve pomešajte i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko i meko testo, pa ga ostavite da naraste. Gotovo testo podelite na dva dela i razvijte u što tanji pravougaonik.

 

Mlevene orahe i šećer pomešajte i polovinu nanesite na prvu koru, pritisnite rukama, pa urolajte. Postupak ponovite i za drugu koru.

 

Svaki rolat isecite na manje štrudlice i ređajte u pleh obložen pek papirom. Svaku štrudlicu premažite umućenim belancem i odmah pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, a gotove štrudlice uvaljajte u prah šećer.