PRSTE DA POLIŽEŠ

Posna, vazdušasta i mekana kao prvog dana: Štrudla sa čajem po starom receptu koji ne oduzima mnogo vremena

Tradicionalna štrudla je mnogima komplikovana za spremanje, ali i jedna od omiljenih poslastica.

foto: Shutterstock

Štrudla važi za jedan od težih kolača za koji se ne odlučuju mnogi da prave, međutim, ukoliko se odlučiti za recept koji uključuje čaj, uspeh je zagarantovan.

 

Štrudla sa čajem će uspeti svima, čak iako ste manje spretni u kuhinji, a vaši ukućani će sigurno tražiti parče više. Jedna od prednosti je i što ako stoji više dana, opet će biti isto ukusna kao da ste je tek napravili.

Sastojci:

 

  • 1kg brašna
  • 5 šoljica (3 dcl) ulja
  • 0.5l čaja od kamilice (ili bilo kog drugog)
  • 6 kašika šećera
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kesica vanil šećera
  • malo soli
  • malo rendane korice limuna

 

Priprema:

 

Skuvajte čaj, pa za to vreme u malo tople vode i sa kašičicom šećera ostavite kvasac, zatim dodajte brašno, ulje, šećer, koricu limuna, vanilin šećer, i mlak, proceđen čaj.

 

Testo zamesite i ostavite da odstoji oko pola sata, pa ga podelite na četiri dela i razvucite. Filujte svaki deo posebno tako da dobijete četiri štrudlice i pecite ih na 220 stepeni oko pola sata.