PRSTE DA POLIŽEŠ

Najstariji vojvođanski recept za JEFTIN, a KALORIČAN ručak: Čarolija od krompira koju ćete spremiti za tren oka

Ko ima sećanja iz vojske verovatno pamti miris određenih jela, a ovaj tradicionalni ručak je osmišljen još u doba Napoleonovih ratova.

foto: Sergii Koval/Shutterstock

Grenadir marš je mnogima omiljeno jelo, poznato i pod nazivom nasuvo sa krompirom, ukoliko ste iz Vojvodine. Vaše bake su ovo sa zadovoljstvom spremale, a njegova prednost je i ta što je ovaj obrok jako zasitan, a jeftin.

 

Krasi ga lakoća spremanja i malo sastojaka, potrebno vam je malo krompira, brašna i testenine za obrok koji vraća u prošlost i oživljava uspomene. Austrougarski vojnici su jeli grenadir marš jer je jako kaloričan, hranljiv, jeftin, a nije kvarljiv. 

 

Sastojci:

 

  • 1 kg belog krompira
  • 300 gr testenine
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 gr dimljene slanine, po želji
  • 1 dl ulja
  • so, biber
  • kašičica aleve paprike

 

Priprema:

 

Kuvajte krompir u ljusci, pa ga onda oljuštite i isecite na kocke. Testeninu kuvajte odvojeno i posle procedite, a vodu pre kuvanja posolite. Za to vreme možete pržiti luk kom ćete dodati i sitno iseckanu slaninu. 

 

Krompir dodajte u smesu sa lukom i slaninicom i začinite biberom i alevom paprikom. Sve zajedno dinstajte neko vreme, pa naknadno dodajte testeninu.

 

Ovo jelo je pogodno i zbog toga što je moguć neograničen broj sastojaka, ali i količina, sve možete dodavati po ukusu. Ukoliko volite, možete dodati malo više ljute paprike jer odlika pravog grenadir marša je upravo to, ali opet, sve je stvar ukusa.