divnog mirisa

Osvežavajući, PREUKUSNI i puni VITAMINA: 3 recepta za DOMAĆE SOKOVE koji će vas RASHLADITI ovog leta

Pripremite se za vrele dane i obradujte svoju porodicu sa ovim ukusnom eliksirima. 

foto: Shutterstock / Sunny Forest

Sok od nane

 

Nana ili menta je u narodu korišćena hiljadama godina unazad. Iako je veliki broj koristi za pripremu čaja, najčešće u zimskim mesecima, ona može da se iskoristi i za mnoge druge stvari, a jedna od njih je osvežavajući sok.

 

Nana je višegodišnja biljka, jakog mirisa, raste samoniklo kao korov, ali može da se gaji u saksijama. Uzgajati nanu u bašti ili saksjiji je veoma lako, a zahteva dosta vode i treba je redovno zalivati.

 

foto: Shutterstock

 

Nana se gaji u mnogim krajevima sveta, ima prijatan i delikatan ukus. Osim što ima lekovita svojstva, nana je odličan začin.

 

Recepata za sok od nane ima mnogo, a mi vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan za pripremu.

 

Sastojci:

 

  • 1 l vode
  • 100 g nane
  • 1 kg šećera
  • 1 kesica limuntusa

 

 

Priprema:

 

Nanu oprati i listove iseckati i staviti u šerpu sa vodom. Neka odstoji 24 časa. Zatim ocedite i dodajte šećer i limuntus. Ostavite da se šećer otopi, ali povremeno promešajte.

 

Kada se šećer skroz otopi, sipajte u flašu. Sirup rastvorite sa vodom, a količina sirupa je po želji. Na litar vode možete nekih 10-15 kašika ili više.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

foto: Shutterstock

 

Prirodni sok od maline

 

Niskokalorična voćka bogatog nutritivnog sastava je malina.

 

U sto grama malina nalaze se 53 kalorije i oko 12 grama ugljenih hidrata, od čega ima četiri grama šećera. One obiluju vlaknima toliko da samo 100 grama malina zadovoljava oko 26 odsto dnevnih potreba za njima!

 

foto: ArtdayAnna/Shutterstock

 

Što se tiče vitamina, u malinama najviše ima vitamina C, zatim vitamina iz B kompleksa, vitamina E i K, dok su od minerala su u najvećoj meri prisutni mangan, kalijum, bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

 

Iako u 100 grama malina ima 4 grama šećera, u njima je to ksilitol, prirodno organsko jedinjenje šećera koje se upotrebljava kao zamena za običan šećer jer sadrži manje kalorija i sporije se apsorbuje u organizmu, te ne diže naglo insulin, što znači da je ova voćka preporučuje u ishrani kod dijabetičara.

 

Sastojci:

 

  • 3 limuna
  • 3 kilograma malina
  • 1,5 - 2 litre vode

 

 

Priprema:

 

Ako biste želeli da pripremite savršen sok od malina onda je najbolje da pronađete baš zrele maline koje mora da pre pripreme dobro operete i da očistite od trulih i zelenih delova.

 

Nakon toga ih stavite u jednu dublju posudu i dobro izgnječite kako bi one pustile sok. Vereme da operete limun i da ga isečete na kolutove i dodajte ih u posudu sa malinama.

 

foto: Shutterstock

 

Zatim u sve to dodajte vodu i ostavite na tihoj vatri dok sve ne provri. Kada provri ostavite sok da se ohladi kako bi ga procedili kroz gazu ili cediljku.

 

Nakon toga sipajte sok u flaše, a nakon toga ih zatvorite i rešajte u jednu posudu koji ćete opet naliti vodom do vrha flaša i ostaviti da provri i nakon toga kuvati još jedno 10 minuta. Zatim flaše izvadite iz vode i čuvajte ih na hladnom mestu.

 

Napomena:

 

Ukoliko volite slatkast ukus u sok možete dodati smeđi šećer, med ili neki drugi zaslađivač. Takođe, ukoliko želite osvežavajući ukus dodajte i malo kockica leda.

 

Nastavak na sledećoj strani...

foto: Shuterstock/dekazigzag

Nećete se pokajati ako pripremite sokić koji ćete u svakom trenutku imati u svom domu - vaši ukućani će ga obožavati, a tek gosti...

 

Sastojci:

 

  • 3 kg voća po izboru
  • 2 l vode
  • 1 konzervans
  • 4 limuntusa

 

 

Priprema:

 

Potrebno je da voće koje ste izabrali za sok izgnječite u jednu posudnu veću posudu. Zatim u to dodajte vodu, kao i konzervans i limuntus. Sve to dobro izmešajte i ostavite da stoji 24 sata.

 

Nakon toga potrebno je da procedite sok. Kada sok procedite u njega dodajte šećera koliko imate tečnosti. Zatim se to mešajte dok se šećer ne istopi.

 

Nakon ovoga sipajte sok u flaše i dobro ga zatvorite.

 

Prilikom konzumiranja razblaživati ga sa vodom.