OBAVEZNO ISPROBAJTE

Napravite ga danas, koristite 7 dana: LUDO TESTO uvek i svima uspeva (RECEPT)

Najvažnija stvar pri pripremi hleba, kiflica, testa za picu ili pogaču jeste da testo bude dobro napravljeno.

foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

Ovo testo se jednostavno mesi, od sastojaka vam treba ono što verovatno već imate u svojoj kuhinji i što je najvažnije svaki put uspe.

 

Njega možete držati u frižderu, u kesi i iskoristiti kada vam zatreba.

 

 

Potrebno je:

 

  • kilogram brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 1 dl ulja
  • 4 dl jogurta
  • 2,5 dl mleka
  • 1 sveža kockica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja

 

foto: Shutterstock


Priprema:

 

Kao i kod pripreme drugih testa stavite toplo mleko u koje ćete ubaciti malo šećera, kvasac, 2 kašike brašna. Malo promešajte tako da se istopi šećer da bi se brže podigao kvasac. Poželjno je da u prostoriji bude toplo da bi se brže postigla željena reakcija.

 

U drugoj posudi pomešati preostale sastojke. Kad je kvasac dovoljno nadošao sipati ga u sredinu brašna. Zamesiti testo da bude glatko. Ako se lepi za ruke dodajte još malo brašna.

 

foto: : Aleksandar Tomic / Alamy, Profimedia

 

Nađite jednu kesu i testo stavite u nju. Možete ga malo pouljiti ili pobrašnjaviti da se ne bi zalepilo. Bitno je da dobro istisnete sav vazduh iz kese, a potom testo stavite u frižider, gde ga možete čuvati i do 7 dana.

 

Pre mešenja treba testo ostaviti malo na toplom mestu da krene, bar sat vremena, a što duže to bolje. Od ovog testa možete praviti podlogu za picu, slatke i slane kiflice, praviti lepinjice, mini pice, ali i sve drugo što vam padne na pamet.