Ukoliko želite da obogatite vašu trpezu novim jelima onda će vam ovi predlozi poslužiti.
Sastojci:
- 200g pilećeg mlevenog mesa
- 2 kašike prezli
- 2 kašike majoneza (posni)
- 1 manji luk
- 1 kašika svežeg peršuna
- so, biber i začini po ukusu
Priprema:
U posudi pomešajte mlevenu piletinu, prezle, majonez, sitno iseckan luk i peršun, i začinite po ukusu, piše Stvar ukusa. Rukama pomešajte sve sastojke dok se fino ne sjedine.
Meso formirajte u željeni oblik i pecite na srednjoj temperaturi sa obe strane, dok ne porumene.
Ukoliko želite da ih spremite u rerni, pecite ih na obloženom plehu na 200c oko 20 minuta, prenosi Stvar ukusa.
Iako nam je reč "sataraš" došla iz mađarskog jezika, a ovaj specijalitet iz mađarske kuhinje, ovo prolećno i letnje jelo, koje se ponegde još naziva bećarac ili bećar-paprikaš, ušlo je u srpsku kuhinju i već se smatra našom tradicijom.
Obično se služi kao obrok uz prilog kuvanog krompira ili pirinča, ali može da se servira i kao toplo predjelo ili prilog jelu od mesa. U svakom slučaju, garantuje izvanredan ukus i pun stomak!
Sastojci:
- ulje
- 5 paradajza
- 5 zelenih paprika
- 4 žute paprike
- 2 glavice crnog luka
- so i biber po ukusu
Priprema:
Najpre zasecite paradajzovu kožicu i isecite ih na četiri jednaka dela.
Stavite šerpu s vodom da proljuča, pa je skloniti s ringle i spustiti paradajz u vodu. Ostavite tako do pripremite ostatak namirnica.
Očistite crni luk i iseckajte ga na režnjeve, pa oprati, očistiti i iseckati paprike. Zatim izvadite paradajz iz vode i oljuštite nežno kožicu, pa isecite paradajz na kockice.
Sipajte ulje u dublji tiganj i stavite da se zagreje, pa propržite luk desetak minuta na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Onda dodajte seckanu papriku, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta, uz povremeno mešanje, pa sipajte i seckani paradajz. Mešajte s vremena na vreme i ostavite da se krčka još oko pola sata na srednjoj vatri.
Pre kraj sipajte soli i bibera po želji, pa dinstajte još pet minuta. Po ukusu pospite peršunom ili seckanim peruškama praziluka.
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki crni luk
- 2 kašike sveže majčine dušice
- so, biber
- 2 čena belog luka
- 800 g pilećeg belog mesa
- 1/2 kašike sušenog origana
- 2 kašike brašna
- 1 1/2 šolja goveđe supe (kocka)
- 1 šolja izrendane gaude
- svež peršun
Priprema:
U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte dve kašike ulja.
Dodajte luk isečen na trake i posolite, pobiberite i stavite timijan. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte, povremeno mešajući dok luk ne bude karamelizovan oko 25 minuta.
Dodajte sitno seckan beli luk i kuvajte dok ne postane mirisno još minut. Isključite i izvadite luk. Obrišite tiganj ubrusom. U veliku posudu stavite piletinu iseckanu na kockice, posolite, pobiberite i stavite origano, a zatim dodajte brašno.
Zagrejte jednu kašiku ulja u istom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju sa svih strana. Dodajte goveđu supu i vratite karamelizovani luk u tiganj. Kada proključa smanjite temperaturu i dinstajte dok se piletina skroz ne skuva, a supa malo ishlapi otprilike 10 minuta. Dodajte gaudu i pokrijte tiganj poklopcem. Kuvajte dok se sir ne otopi.
Ukrasite peršunom pre posluživanja, prenosi Stvar ukusa.
Možete je služiti sa pirinčem ili pire krompirom ili jednostavno bez ičega, samo sa parčetom hleba.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea
- 250 g šampinjona
- 30 g putera
- 150 g pavlake za kuvanje
- 50 ml vode
- 1 čen belog luka
- peršun
Priprema:
Meso isecite na tanke šnicle, posolite i pobiberite, pa propržite na ulju i puteru (15g).
Zatim izvadite meso, pa dodajte seckane pečurke i preostali puter (15 g).
Kada se pečurke ukrčkaju sipajte pavlaku za kuvanje i vodu.
Posolite i pobiberite, pa posle nekog vremena vratite meso. Na kraju dodajte seckani beli luk i peršun i kuvajte još par minuta, prenosi Stvar Ukusa.