nove ideje

Drugačije, sočno i SAVRŠENOG UKUSA: 4 fenomenalna recepta za USKRŠNJI RUČAK

Ukoliko želite da obogatite vašu trpezu novim jelima onda će vam ovi predlozi poslužiti. 

foto: Shutterstock

 

Sastojci:

 

  • 200g pilećeg mlevenog mesa
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašike majoneza (posni)
  • 1 manji luk
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • so, biber i začini po ukusu

 

 

Priprema:

 

U posudi pomešajte mlevenu piletinu, prezle, majonez, sitno iseckan luk i peršun, i začinite po ukusu, piše Stvar ukusa. Rukama pomešajte sve sastojke dok se fino ne sjedine.

 

Meso formirajte u željeni oblik i pecite na srednjoj temperaturi sa obe strane, dok ne porumene.

 

Ukoliko želite da ih spremite u rerni, pecite ih na obloženom plehu na 200c oko 20 minuta, prenosi Stvar ukusa. 

 

 

foto: Shutterstock

Iako nam je reč "sataraš" došla iz mađarskog jezika, a ovaj specijalitet iz mađarske kuhinje, ovo prolećno i letnje jelo, koje se ponegde još naziva bećarac ili bećar-paprikaš, ušlo je u srpsku kuhinju i već se smatra našom tradicijom.


Obično se služi kao obrok uz prilog kuvanog krompira ili pirinča, ali može da se servira i kao toplo predjelo ili prilog jelu od mesa. U svakom slučaju, garantuje izvanredan ukus i pun stomak!

 

 

Sastojci:

 

  • ulje
  • 5 paradajza
  • 5 zelenih paprika
  • 4 žute paprike
  • 2 glavice crnog luka
  • so i biber po ukusu

 

 

Priprema:


Najpre zasecite paradajzovu kožicu i isecite ih na četiri jednaka dela.


Stavite šerpu s vodom da proljuča, pa je skloniti s ringle i spustiti paradajz u vodu. Ostavite tako do pripremite ostatak namirnica.


Očistite crni luk i iseckajte ga na režnjeve, pa oprati, očistiti i iseckati paprike. Zatim izvadite paradajz iz vode i oljuštite nežno kožicu, pa isecite paradajz na kockice.


Sipajte ulje u dublji tiganj i stavite da se zagreje, pa propržite luk desetak minuta na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Onda dodajte seckanu papriku, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta, uz povremeno mešanje, pa sipajte i seckani paradajz. Mešajte s vremena na vreme i ostavite da se krčka još oko pola sata na srednjoj vatri.


Pre kraj sipajte soli i bibera po želji, pa dinstajte još pet minuta. Po ukusu pospite peršunom ili seckanim peruškama praziluka.

 

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki crni luk
  • 2 kašike sveže majčine dušice
  • so, biber
  • 2 čena belog luka
  • 800 g pilećeg belog mesa
  • 1/2 kašike sušenog origana
  • 2 kašike brašna
  • 1 1/2 šolja goveđe supe (kocka)
  • 1 šolja izrendane gaude
  • svež peršun

 


Priprema:


U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte dve kašike ulja.

 

Dodajte luk isečen na trake i posolite, pobiberite i stavite timijan. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte, povremeno mešajući dok luk ne bude karamelizovan oko 25 minuta.

 

Dodajte sitno seckan beli luk i kuvajte dok ne postane mirisno još minut. Isključite i izvadite luk. Obrišite tiganj ubrusom. U veliku posudu stavite piletinu iseckanu na kockice, posolite, pobiberite i stavite origano, a zatim dodajte brašno.

 

Zagrejte jednu kašiku ulja u istom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne poprimi zlatnu boju sa svih strana. Dodajte goveđu supu i vratite karamelizovani luk u tiganj. Kada proključa smanjite temperaturu i dinstajte dok se piletina skroz ne skuva, a supa malo ishlapi otprilike 10 minuta. Dodajte gaudu i pokrijte tiganj poklopcem. Kuvajte dok se sir ne otopi.

 

Ukrasite peršunom pre posluživanja, prenosi Stvar ukusa. 

 

foto: Printscreen/Youtube/Kazan

Možete je služiti sa pirinčem ili pire krompirom ili jednostavno bez ičega, samo sa parčetom hleba.

 

 

Sastojci:

 

  • 300 g pilećeg filea
  • 250 g šampinjona
  • 30 g putera
  • 150 g pavlake za kuvanje
  • 50 ml vode
  • 1 čen belog luka
  • peršun

 

 

Priprema:

 

Meso isecite na tanke šnicle, posolite i pobiberite, pa propržite na ulju i puteru (15g).

 

Zatim izvadite meso, pa dodajte seckane pečurke i preostali puter (15 g).

 

Kada se pečurke ukrčkaju sipajte pavlaku za kuvanje i vodu.

 

Posolite i pobiberite, pa posle nekog vremena vratite meso. Na kraju dodajte seckani beli luk i peršun i kuvajte još par minuta, prenosi Stvar Ukusa.