Usled nepažnje ili brzine gotovo svakoj domaćici se nekada desilo da se opeče.
U tim situacijama najčešće posežemo za hladnom vodom ili nakvašenim maramicama, ali to često nije od velike pomoći.
Osećaj peckanja i bol tako neće nestati, a koža će samo postati još osetljivija i nadraženija.
Ukoliko je opekotina velika i ozbiljna najbolje je da potražite savet lekara.
Za one koje to ne zahtevaju prvu pomoć možete da potražite u svom frižideru.
U gotovo svakoj kuhinji nalazi se bar jedno parče margarina koji je ostao prilikom pripremanja nekog kolača ili torte.
Bilo da je to margarin za mazanje ili onaj u čvrstom stanju, i jedan i drugi vam može pomoći kod opekotina.
Sve što treba da uradite jeste da hladan margarin namažete na mesto gde ste se opekli. Ostavite da ga koža malo upije, pa postupak ponovite za nekoliko minuta.
Ubrzo ćete osetiti olakšanje, koža će početi polako da se hladi, ali nemojte očekivati da će bol u potpunosti nestati.
Ono što je važno to je da se neće stvoriti plik, koji kasnije može da dovede do vrlo neprijatnih stanja.
Kožu potom nekoliko dana mažite kremom na bazi pantenola, koji će pomoći da se koža ne oljušti, što će sprečiti da na njoj ostanu ožiljci.