Bosiljak je zasigurno jedna od najkorišćenijih biljki. Koristi se kao začin, ali i kao lek, poseduje različita blagotvorna dejstva. Ipak ima mnogo zabluda u vezi s njim.
Bosiljak potiče iz Indije, a mnogi narodi mu pripisuju i božanska svojstva.
Veruje se da prisustvo bosiljka u vodi kojom se krsti osoba, štiti ga od prehlade. Kod Rimljana bosiljak se dovodio u vezu sa ljubavlju i poverenjem.
U bosiljku se nalaze vitamini A, K, C i B6 i minerali magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.
Brojna istraživanja pokazala su prednosti korišćenja ove biljke, ali ne postoji nijedan dokaz da ona deluje kao lek i da sme tako da se upotrebljava. Posebno treba biti oprezan s tvrdnjom da je "lek za sve bolesti", što se ponekad može pročitati na portalima u regionu jer takva biljka ne postoji niti postoje relevantne studije koje ukazuju na bilo šta slično.
Ipak, njegov čaj može da vam prija i okrepi vas, pa slobodno uživajte u njemu kad poželite.
Čaj od bosiljka – priprema
Sušene listove bosiljka prelijte ključalom vodom i ostavite da stoji 10 minuta, nakon toga procedite čaj.