da li ste znali?

PREČISTITE VAZDUH U SVOM DOMU NA VEOMA PRIRODAN NAČIN: Ove biljke imaju umirujući efekat na sve ukućane!

0

Miris lavande može da spusti broj otkucaja srca u minuti ako se nađemo u nekoj izuzetno stresnoj situaciji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Lavanda

 

Na prvom mestu je, naravno, lavanda, čije etarsko ulje pomaže kod glavobolje, depresije i nesanice. Ne samo da ova divna mediteranska cvetnica umiruje živce, već može čak i da olakša najteže bolove - one porođajne! Miris lavande može da spusti broj otkucaja srca u minuti ako se nađemo u nekoj izuzetno stresnoj situaciji.

 

Aloe vera

 

Egipćani su je zvali "biljkom besmrtnosti", pa su je tradicionalno postavljali iznad ulaza u kuću kako bi odagnali "zle duhove". Naučnici kažu da ona može da upije neke karcinogene iz vazduha, tako ih prečišćavajući. Uz nju je dobro spavati, a u eksperimentima sa miševima dokazano je i da može da poboljša pamćenje.

 

Bršljan

 

I ova puzavica je dobar prečišćavač vazduha, u NASI su ga klasifikovali kao broj 1 za te svrhe. Može da ukloni smog, ali i duvanski dim, ne traži mnogo nege - tek malo vode i malo dnevne svetlosti.

 

Bosiljak

 

Verovatno nema čoveka koji ne voli miris bosiljka, a sigurno nema ljubitelja italijanske hrane koji može da zamisli picu ili špagete bez ovog začina. Za miris je zaslužna organska materija linalul, vrlo često korišćena u aromaterapiji. Što se tiče naučnih istraživanja, najpoznatije je ono koje su Japanci izveli na laboratorijskim pacovima, u kojem su otkrili da linalul smanjuje "divljanje" gena u ekstremno stresnim situacijama.

 

bosiljak
foto: Profimedia

Spatifilum

 

Ova divna zelena biljka sa egzotičnim belim cvetovima sigurno oplemenjuje prostor, ali da li ste znali da može da ukloni i spore buđi iz vazduha? On praktično radi kao prečišćavač vazduha - najorganskiji i sigurno najlepši koji možete da nabavite.

 

 

 

makonda-tracker