recept

Najkremastija SULTANOVA poslastica: Slasni PLAZMA PAŠA LOKUM, verzija turskog slatkiša koji će vam se ISTOPITI u ustima

Isprobajte recept za plazma paša lokum, preukusni slatkiš kome ćete se uvek rado vraćati!

foto: Maria_Usp/Shutterstock

Sultanova slatka sarma ili paša lokum, neodoljiva poslastica po ukusu sultana može biti i neverovatan spoj ukusa kakaoa i kokosa, a ako volite plazmu, probajte i jednostavniju verziju, možda i ukusniju, a koja se topi u ustima...

 

 

Sastojci:

 

  • litar mleka
  • 150 g šećera
  • 70 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 100 g gustina
  • 50 g margarina/maslaca
  • 150 g plazme ili drugog mlevenog keksa
  • 200 ml slatke pavlake

 

Priprema:

 

Šećer, brašno, kakao, gustin pomešajte sa 200 ml mleka, a ostatak stavite da se kuva na šporetu. Kada mleko prokuva, ubacite umućenu smesu. Mešajte stalno kako ne bi zagorelo.

 

Skinite sa sa vatre i dodajte margarin. Mutite kratko mikserom dok smesa ne postane glatka.

 

U velikom plitkom plehu rasporedite mlevenu plazmu. Dok je puding-smesa vruća, sipajte na keks i rasporedite po svim uglovima.

 

Razvucite smesu po celom plehu. Ostavite oko pola sata da se ohladi.

 

Slatku pavlaku umutite, pa premažite preko ohlađene smese. Secite je na trake, pa onda lagano urolajte. Pažljivo to radite kako ne bi popucalo.