zdravlje

KOROVSKA biljka koja raste svuda, a ne znate kakvu MOĆ ima: Upotreba koprive u ishrani je PRAVI DAR PRIRODE

Kopriva je korovska biljka izuzetno cenjena i u narodnoj i u naučnoj medicini.

foto: Shutterstock

Kopriva je od velikog značaja, naročito u ishrani, a dokazana su njena blagotvorna dejstva u borbi sa različitim stanjima i bolestima. 

 

Bogata je magnezijumom, vitaminom K, manganom i cinkom, a ukoliko imate lošu ishranu, kopriva je idealan dodatak kako biste nadoknadili sve što fali organizmu. 

List koprive se bere u proleće, dok je mlad i zdrav i suši se u tankom sloju u hladu.


Kopriva se preporučuje za zdrave zube i kosti, u periodu rasta, a sprečava i cerebralne i vaskularne tegobe. Takođe, ova biljka je efikasna u borbi protiv senilnosti i staračkog zaboravljanja.


Kopriva je dobra kao dopuna terapiji u različitim oboljenjima, preporučuje se u alergijskim reakcijama na jaja i jagode.


Najlakše ćete spremiti ukoliko napravite čaj od koprive. Prelijte listove vodom i uvrstite ovaj napitak u svakodnevnu rutinu.


Još jedan savršeno zdrav recept je čorba od kopriva.

 

foto: Profimedia

Očistite mlade koprive i iseckajte, a na ulju i maslacu propržite brašno dok ne porumeni, pa dodajte propasirani beli luk. U smesu spustite koprivu, dodajte mleko, so i biber po ukusu i sve to kuvajte oko 10 minuta. Čorbu poslužite toplu.