Ovaj kolač će biti ukusniji što duže bude stajao, mera je na čaše, a priprema saasvim jednostavna i od sastojaka koje već imate u kuhinji!
Ako postite, evo kolača prepunog voća, vrlo sočnog ukusa, tako da se prosto topi u ustima... Ješćete ga sigurno i ako ne postite! Pomalo podseća na krambl, ali je još boljeg ukusa.
Sastojci:
*Kao meru možete koristiti čašu od 0,2 litra.
Za koru
- 2 čaše mekog brašna
- 2 čaše griza
- čaša šećera
- prstohvat soli
- kesica praška za pecivo
Za sloj od višanja
- 900 gr zamrznutih višanja
- vanilin šećer
- 3/4 čaše šećera
- pola čaše ulja
- kašičica cimeta
+ margarin
Priprema:
Odvojte jednu činiju, pa sipajte brašno, dodajte šećer, so, pa griz, a onda i prašak za pecivo. Sve sastojke pomešati dobro. Smesu podeliti na tri okvirno jednaka dela.
Odmrznute višnje nemojte cediti. Sipajte u njih vanilin šećer, šećer, cimet i ulje, pa promešajte dok se ne sjedini.
Pleh (30x20) podmažite margarinom, pa sipajte prvi deo suvih sastojaka i kašikom rasporedite. Dodajte pola smese od višanja.
Dodajte drugi delo suvih sastojaka i izravnajte. Potom sipajte drugu polovinu smese od višanja. Krajnji sloj treba da bude treći deo suvih sastojaka.
Narendajte malo margarina (jednu kockicu), a možete preliti i sokom od višanja. Pospite šećerom u prahu po želji.
Ostavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 180 stepeni.
Što duže bude stajao, sve je ukusniji!