recept

BOLJI od običnog pudinga i s neodoljivom notom KOKOSA: Napravite preukusni KEŠKUL, tradicionalni turski slatkiš

Ako volite slatkiše koji podsećaju na čuveni rafaelo, obavezno se zasladite neodoljivim keškulom, jer ne samo da ga obožavaju turske domaćice već i sladokusci širom sveta

foto: Esin Deniz/Shutterstock

Keškul je vrsta pudinga od mleka poreklom iz Turske. Obično se služi u manjim činijama. Često se ukrašava kokosovim brašnom ili pistaćima i beličaste je boje.

 

Ime jela izvedeno je iz osmanskog turskog izraza "prosjačka činija". Iako je ovo prvobitno bio skroman desert koji su turske domaćice pripremale, postao je jedan od najpopularnijih slatkiša, piše Stvar ukusa.

 

 

Sastojci:

 

  • litar mleka
  • 1 čaša šećera
  • 40 g kokosa
  • 1 kašika maslaca

  • 1 supena kašika brašna

  • 1 kesica vanilin šećera

  • 200 g seckanih oraha, badema ili lešnika

 

Priprema:

 

U šerpu ulijte mleko, pa mu dodajte kokos, vanilin šećer i šećer. Stavite brašno, sve dobro sjedinite da nema grudvica i zagrevajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje. Vodite računa da se šećer lepo otopi, da vam ne bi zagorelo na dnu.

 

Kad provri, ubacite maslac i mešajte dok se ne otopi. U manje posude za puding, koje ste prethodno pokvasili, ulijte dobijeni fil.

 

Ostavite da se ohladi, pa ga ukrasite seckanih orasima, bademima ili lešnicima. Po želji možete dodati i seckano voće po izboru.