mekane kao pamuk

I za brz doručak i za posebne prilike: Slasne CEPOLE, rimski uštipci punjeni sirom kojih nikad nije dosta (RECEPT)

Kada je hrana u pitanju, Italijani sve rade lepše! Tako je i verzija uštipaka koji se prave u regiji oko Rima i Napulja verovatno i najukusnija na svetu, a sve zahvaljujući slasnom mlečnom punjenju

foto: Olga Larionova/Shutterstock

Zvali ih cepole, fritele ili, kako to ljudi sa Sardinije čine, cipule, ovi mekani uštipci su jedan od najčešćih izbora za domaćinski doručak u Italiji. Neko pravi vrlo sitne, nego krupnije, neko ih filuje džemom, neko medom, neko sirom, jedni posipaju šećerom u prahu, drugi preferiraju da ih jedu bez njega... Ipak, kao tipičan recept za cepole obično se uzima varijanta sa sirom.


Tradicionalno se pripremaju za Dan Svetog Josifa, kada se prodaju i na uličnim tezgama, ali su čest izbor za brzu i zasitnu večeru ili doručak. Veruje se da potiču iz Rima ili Napulja, jer se najčešće prave u ovim gradovima i njihovoj okolini. Vrlo su popularne i na Malti, gde se pravi slađa verzija po imenu sfinge.


Sastojci:

 

  • 2 cela jajeta
  • 130 grama brašna
  • 250 grama rikota sira
  • ulja po potrebi
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašika šećera
  • na vrh kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema


Umutite jaja dobro žicom, pa ih pomešajte s brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte sir i prokuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri da bi se sastojci lakše sjedinili, pa ostavite da se hladi.


Kad se prohladi, vadite testo kašikom i ređajte krofnice po dubokom i dobro zagrejanom ulju u dubljem tiganju. Pržite svaku po 4-5 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju, pa ređajte po ubrusu kako bi se ocedio višak masnoće. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.