fenomenalna poslastica

Kremasto savršenstvo sa zalivenom korom: Karamel torta za koju će vam SVAKO tražiti recept

Ako želite da iznenadite porodicu ili goste ukusnom i neobičnom tortom, probajte ovo slatko zadovoljstvo sa slatkom pavlakom, orasima, kafom i karamel prelivom

foto: Youtube Printscreen / Ricette dolce facili

Sastojci:

 

Za koru

 

  • 3 jajeta
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera

  • 100 g brašna

  • 80 ml ulja

  • 30 g kakao praha

  • 15 g praška za pecivo

  • 8 g vanilin šećera

  • kašika kafe

  • prstohvat soli

 

Za fil

 

  • 250 ml slatke pavlake

 

Za karamelu

 

  • 200 ml mleka + 2 kašike mleka
  • 200 g šećera
  • 20 g putera
  • kašika kukuruznog skroba
  • seckani orasi

 

Priprema:

 

Jaja pomešajte sa solju, šećerom i vanilin šećerom i umutite mikserom. Dodajte kafu, mleko i ulje. Promešajte.

 

Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte, pa sipajte u smesu.

 

Ulijte u kalup (oko 26 cm), pa pecite oko pola sata na 180 stepeni (ili koji minut kraće, u zavisnosti od rerne). Ispečenu koru ostavite da se ohladi.

 

Kad se kora prohladila, prelijte s nekoliko kašika mleka (4 do 5). 

 

Umutite slatku pavlaku i premažite kao fil preko kore. Tortu odložite u frižider.

 

Šećer propržite na laganoj vatri, pa dodajte mleko i puter. Mešajte dok ne dobijete tečnu smesu, pa ulijte u nju kukuruzni skrob. Kad se zgusne, sklonite sa šporeta. 

 

Kad se prohladi, prelijte preko torte i ukrasite seckanim orasima.