Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, dan kada se strogo posti, a za sutradan se priprema jelo koje Srbi obožavaju.
Iako je Krstovdan dan za post, danas se tradicionalno pripremaju pihtije, koje se služe sutradan, 19. januara, na Bogojavljenje. Pihtije jedemo u čast krštenja Isusa Hrista. Takođe, one su važan deo slavske trpeze za Svetog Jovana.
RECEPT:
- 6 svinjskih nožica (3 suve i 3 sveže)
- 3 svinjska repa
- 2 para svinjskih ušiju
- 1 svinjska kolenica
- 4 glavice belog luka
- so, biber u zrnu, lorber...
PRIPREMA:
Očistite sastojke i stavite ih u veću šerpu, začinite po ukusu i nalijte vodu (oko litar).
Na tihoj vatri nekoliko sati kuvajte sastojke (do pet sati). S vremena na vreme, prikupite masnoću koja se taloži na površini.
Pihtije su kuvane kada meso samo otpada sa kostiju, a tečnost je lepljiva. Sklonite šerpu i ostavite da se meso prohladi. Sklonite višak masnoće, ako je ima.
Smesu procedite kroz sito, kosti i meso ostavite sa strane i naseckajte na željenu veličinu. Rasporedite meso u nekoliko dubljih tanjira, iseckajte beli luk i dodajte preko mesa, a onda tečnost koju ste proceiti nalijte preko svakog tanjira.
Ostavite pihtije preko noći da se hlade u frižideru. Po želji ih pospite začinskom paprikom.