Crni čaj priprema se tako što se kesica prelije ključalom vodom i ostavi se da odstoje pet minuta pre konzumacije.
Ovaj lekoviti napitak dobija se od biljke pod nazivom Camellia sinensis ili jednostavnije kineska Kamelija.
Kao tradiconalni napitak koristi se za ošte zdravlje organizmam, prevenciju bolesti i okrepljenje tela nakon napornog rada.
Baš kao i zeleni i beli čaj potiče od iste biljke, ali je razlika u stepenu fermentacije sokova u listovima biljke.
Crni čaj se neretko služi uz malo lipovog meda i mleka koji ukus čine izvanrednim, a preporučuje se konzumiranje barem 3 puta nedeljno ukoliko želite da predupredite svoje zdravlje.
Prednosti i blagodeti CRNOG ČAJA po opšte stanje organizma:
1. Leči rane i poderotine na koži
Crni čaj može zaceliti rane, te nakon konzumiranja nikada ne bacajte filter kesicu već prislonite na mesto povrede, posekotinu, i sačekajte 20 minuta. Ukoliko ste kod kuće možete pričvrstiti zavojem, a upravo taninska kiselina pozitivno utiče na površinska oštećenja.
2. Leči HERPES na usnama
Napraviti crni čaj sa 4 kesice i staviti u litar vode, a potom tuferom nanosite na bolno mesto, Ponavljajte postupak 3 puta dnevno. Njime možete i ispirati usnu dublju kako biste neutralisali neprijatne mirise.
3. Smanjuje krvni pritisak
Ukoliko patite od hipertenzije preporuka je da konzumirate 3 šolje dnevno crnog čaja kako biste normalizovali ovu tegobu.
Takođe pomaže i kod srčanih tegoba, visokog holesterola, visokog šećera u krvi, loše cirkulacije.
4. Povećava koncentraciju
Ovaj napitak sadrži visok nivo kofeina te povoljno utiče na koncentraciju i energiju.
Za razliku od kafe nije štetan po organizam, ali nije preporučljivo piti pred spavanje. Svojim svojstvima može uticati na prevenciju moždanog udara.
5. Pomaže pri mršavljanju i čišćenju od toksina
Organi za varenje biti detoksikovani uz konzumaciju crnog čaja, a samim tim će biti ubrzan metabolizam, a kilogrami će se polako topiti.