Uz pravu recepturu čak i početnici će uspeti da naprave teglicu za sebe koja se može konzumirati godinu dana.
Pravo je vreme da od preostalog voća napravite ukusne džemove, slatko i kompote, a ono od čega Vojvođani ne propuštaju da naprave ukusno slatko jesu domaće dunje koja obiluje vitaminima i mineralima.
Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor.
Donosimo vam izvanredan recept koji će oduševiti čitavu porodicu.
Priprema:
Dunje oljuštiti i izrendati. Na kilogram dunja ide 1,200 kg kristal šećera kojeg ćete staviti u šerpu sa dve čaše vode kako bi provrio. To otprilike traje desetak minuta. Nakon toga dodati dunje i kuvati dok smesna ne postane homogena, sat vremena. Kada se malo prohladi uz stalno mešanje dodati kolutove limuna, nekoliko oraha, pa sipati u odgovarajuće tegle sa čvrstim poklopcem.
Slatko od dunja čuvati na suvom i tamnom mestu, a ovu poslasticu možete konzumirati čitave sledeće godine.
Ukoliko imate listove od svežih dunja možete napraviti lekoviti čaj za probavu, koji će regulisati dijareju i infekciju trubšne duplje za tili čas.