saveti za bolji život

Jedan je od NAJZDRAVIJIH darova prirode: Da li med gubi kvalitet kad se KRISTALIŠE?

Nisu sve pčele zadužene za skupljanje nektara sa biljaka nego su za takvu aktivnost zadužene samo medonosne, što znači da je med njihov proizvod. 

foto: Profimedia

Kao što je poznato, pčele med skupljaju iz nektara biljaka, pa posle određenih procesa u njihovom želucu, sve luče u košnice i tako predaju na dalju preradu skupljene materije iz prirode "koleginicama" u košnici.

 

Bitno je pomenuti da je neophodno omogućiti nesmetan boravak pčela u prirodi, jer sve češće prskanjem biljaka otrovnim sredstvima šteti se pčelama.

 

Nesavesno ponašanje određenih voćara i nesavesno ponašanje poljoprivrednika koji svoje kulture prskaju u vreme cvetanja biljaka je za sada najveći neprijatelj pčelama. Naravno, pored ovih postoje i prirodni neprijatelji kao što je varoa - kaže pčelar Zoran Tišanović.

 

Koliko je med zdrav govore i nalazi iz vremena egipatskih faraona kada su u njihovim grobovima nađeni ćupovi sa ovom namirnicaom. Ovo nam govori da med ne može da se pokvari, dakle da nema rok trajanja jer zbog manjka vode i visokog nivoa šećera bakterije u njemu ne mogu rasti. 

 

foto: Profimedia

Pojava koja često zbunjuje konzumente meda jeste kristalizacija. Tim procesom se med stegne, ali nikako ne gubi svojstva koja ima. Možete ga i otopiti na temperaturi nižoj od četrdeset stepeni celizijusa i nastaviti da konzumirate u tečnom obliku.

 

Med ima svoja dva voćna šećera glukozu i fruktozu. Unošenjem cvetnog praha u med dolazi do kristalizacije medova. Neki kristališu krupnozrnasto, a neki sitnozrnasto. Med se lako može dekristalizovati i dovesti u tečno stanje npr. zagrevanjem u toploj vodi. Kultura konzumiranja meda znači da med ne moramo po svaku cenu dekristalizovati, nego ga možemo uzimati i u kristalisanom stanju otapanjem u usnoj duplji, ali zbog nedostatka informacija o ovom stanju, ljudi misle da kristalizacija narušava njegova svojstva - dodaje Tišanović.

 

Nedavno se pojavila i naučna disciplina koja se naziva apiterapija - lečenje medom koja obuhvata konzumiranje pčelinjih proizvoda kao što su još npr. polen, matični mleč i propolis koji omogućavaju boljitak organizmu.