Ukoliko pre posla nemate dovoljno vremena za obilni doručak ova ukusna solucija će vam se dopasti.
Jedan od najsimpatičnijih parova sa javne scene sigurno su Aleksandra i Bojan Vasković koji su uvek spremni za kulinarske zadatake i druženje sa prijateljima i kolegama, te su nedavno bili deo jedne zabavne emisije u kojoj su se oprobali kao pravi domaćini i kuvari.
Iako je Aleksandra po zanimanju lekar, ipak je odlučila da se posveti blogerskom poslu, a na društevnim mrežama neretko sa publikom deli interesantne recepte, putovanja i roditeljske zanimljivosti.
Ovog puta pokazala je kako priprema domaći granolu sa jogurtom i voćem, a Vaskovići često za doručak imaju lagano jelo.
Sastojci:
500 g mešavine pahuljica (ražane,ovsene,ječmene)
• 150 g belog ekspandiranog pirinča
• po 150 g blanširanog badema i indijskog oraha
• po 100 g golice, lanenog, suncokretovog semena
• med,štapić vanile, cimet
• po 100 g godži bobica,brusnice sušene
• čia seme po želji
Priprema:
U manjoj šerpi na srednjoj vatri zagrejte trećinu tegle meda u koji se doda srž vanile štapića. Greje se dok ne predje u tečno stanje. Za to vreme u većoj činiji sjedinite sve sastojke osim sušenog voća i čia semena. Rukama promešajte sve da ravnomerno rasporedi i prelijte tečnim medom. Dodajte cimet po ukusu i varjačom ili špatulom sve promešajte da med objedini celu smesu. Sadržaj prespite u pleh na pek papir i pečite u rerni na 170*C dok ne promeni boju u zlatno braonkastu uz povremeno mešanje varjačom da bi sve pahuljice bile podjednako rumene. Kada budu gotove ostavite ih da se malo ohlade i ubrzo će postati hrskave, čak se cela smesa može stvrdnuti ali to nema veze, izlomite je nekom metalnom špatulom vrlo jednostavno. Prebacite u staklene kontejnere u koje tada dodate i suvo voće i čiu.
Kombinacija koju preporučuju Vaskovići je granola+grčki jogurt+avokado+banana. Prijatno.