možda niste znali

Obično nije razlog za brigu, ALI... Šta izaziva misteriozni SVRAB KOŽE i kada je vreme za posetu lekaru

Razlog neobjašnjivog svraba je obično bezazlena suva koža, ali postoje situacije u kojima je on simptom nekog neotkrivenog stanja

foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji ništa iritantnije od upornog i vrlo snažnog svraba, naročito ukoliko se ovaj osećaj javi u delu tela koji nije lako dohvatiti. Neretko se dešava da vam se da čini da se svrab pojačava što se više češete i onda se vrtite u začaranom krugu.


Obično je krivac krajnje bezazlen, a najčešće je to ― suva koža. Iako je ovaj problem s kožom češći u zimskim mesecima, važno je imati na umu da efekat na suvoću kože ima i starenje, odnosno promene u hormonskom statusu koje stanjuju kožu i oduzimaju joj vlažnost, protiv čega su sjajni borci hidratantne kreme i povećan unos vode.

 


Naravno, postoje slučajevi kada je svrab kože simptom nekog stanja.


To je simptom koji ne treba da ignorišete, naročito ukoliko traje neko duže vreme ― napominje dermatolog dr Šilpi Ketarpal iz čuvene Klinike Klivlenda.

 

  • Kako prepoznati svrab zbog kog treba da se zabrinemo?


Ukoliko niste sigurni da li je svrab koji osećate bezazlen, ovaj kratak vodič može vam pomoći.

 

foto: Shutterstock

 

 

  • Suva koža. Imate osećaj suvoće, svrab i koža se peruta. Iako kratkotrajno, kreme s hidratantnim efektom mogu pomoći.
  • Reakcija na lekove. Ako ste nedavno popili neki medikament koji ranije niste koristili, a pojavio vam se manji ili veći osip koji prati svrab moguće da je ovo uzrok.
  • Kožni problemi (kao ekcem). Svrab se pojavljuje na određenim delovima kože, mogu da ga prate crvenilo, plikovi itd.
  • Neko skriveno oboljenje. Srbi celo telo, a koža naizgled deluje normalno.

 

  • Koje bolesti izazivaju svrab kože?


Među stanjima na koja može da ukaže svrab su neka oboljenja jetre, sideropenijska anemija, poremećaji u radu štitaste žlezde, čak i neke vrste kancera (u vrlo, vrlo retkim slučajevima).


Iako koža ne odaje nikakvu promenu, svrab se tada javlja širom tela, a nestaje nakon dijagnostikovanja i prilikom lečenja stanja koje ga izaziva. Ukoliko ste promenili nešto u tretiranju kože, poput kozmetičkih proizvoda, a i dalje osećate misteriozni svrab trebalo bi to da kažete svom lekaru kako bi vam predložio adekvatne analize.