obavezno JEDITE OVO!

Smanjite rizik od bolesti, upala i učinite ČUDA za IMUNITET: Ovo svima dostupno voće i povrće BOGATO je VITAMINOM C

Ne zaboravite na zdravu ishranu i obavezno uvrstite u svoju ishranu voće i povrće koje će vam pomoći u borbi za jači imunitet!

foto: Shutterstock

Vitamin C je izuzetno važan za naš imuni sistem, vezivno tkivo, zdravlje srca i krvnih sudova, ali čak ni to nije njegova jedina uloga. On je moćan antioksidant i ima pozitivne efekte na zdravlje kože i imune funkcije. Ukoliko ne unosimo dovoljno vitamina C, to može imati negativnog efekta po naše zdravlje.

 

Dnevni unos vitamina C treba da bude 90 mg, a neki od simptoma nedostataka istog jeste i krvarenje, modrice, infekcije, teško zarastanje rana, anemija...

 

Ishrana bogata vitaminom C jedan je od ključnih koraka u borbi za dobro zdravlje i prevenciju bolesti.

 

Zbog čega je vitamin C dobar?

 

  • smanjuje rizik od hroničnih bolesti
  • pomaže protiv visokog krvnog pritiska
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i dobar je za prevenciju gihta
  • pomaže ukoliko patite od nedostatka gvožđa
  • podiže imunitet
  • štiti vašu memoriju dok starite

 

Dok su citrusi verovatno najpoznatiji izvor vitamina C, zapravo postoji širok spektar voća i povrća koji su bogati ovim vitaminom i čak i nadmašuju količinu koja se može naći u citrusnom voću.

 

foto: Shutterstock

Limun sadrži 77 mg vitamina C na 100 grama, dok narandža sadrži 53 mg vitamina C na 100 grama. I drugo citrusno voće, poput mandarina, grejpfruta i limete, dobar je izvor ovog vitamina. 

 

Obradovaće vas činjenica da su i jagode izvor vitamina C, kao i da sadrže 59 mg na 100 grama. Jedna šaka jagoda donosi 89 mg vitamina C i na izvrstan način pomaže našem srčanom i moždanom zdravlju.

 

foto: Shutterstock

Jedna šolja papaje sadrži 87 mg vitamina C, čime vam pomaže da poboljšate memoriju. U jedom istraživanju je 20 ljudi sa blagom Alchajmerovom bolešću dobijalo ekstrakt papaje tokom 6 meseci, a rezultati su pokazali značajni boljitak i smanjenje upale.

 

Kivi sadrži čak 93 mg vitamina C na 100 grama i ima značajnih benefita za krvnu cirkulaciju i imunitet.

 

Moćne crne ribizle sadrže 181 mg vitamina C na 100 grama! Odlične su za prevenciju hroničnih upala.

 

Brokoli je takođe odličan izvor vitamina C: 89 mg na 100 grama. Jedna šolja brokolija skuvanog na pari pomaže vam u smanjivanju riziku od inflamatornih oboljenja.

 

Ni peršun nikako ne zaboravite jer sadrži 133 mg vitamina C na 100 gr. Pospite dve kašike svežeg peršuna na svoj obrok i tako poboljšajte apsorpciju gvožđa.