RECEPT

Bez njih Grcima uživanje u kafi nije potpuno: Slatke AMIGDALOTE prave se još od antičkih vremena i nestvarnog su ukusa

Mediteranska i, posebno, grčka kuhinja nadaleko su poznate po salatama i jelima od povrća, ali ni onaj poslastičarski deo ne sme da se zanemari

foto: Shutterstock

Ovaj tradicionalni kolačić dobio je ime po bademu, a pravi se uz dodatke različitih začina. Mi vam predstavljamo jedan od najčešćih i koji se dopada većini, bez previše eksperimentisanja s ukusima.


Sastojci:

 

  • 3 belanceta
  • 200 grama šećera
  • pola kašike soli
  • 450 grama mlevenih blanširanih badema
  • pola kašike ekstrakta badema
  • 2 supene kašike likera od limuna
  • 30 celih blanširanih badema
  • šećer u prahu
  • kašičica anisa

 

foto: Shutterstock
  • Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


Pomešajte belanca s pola kašike šećera i prstohvatom soli i mikserom dobro umutite.


U drugoj, većoj činiji pomešajte mlevene bademe i ekstrakt s preostalim šećerom i dodajte so, a potom sipajte smesu s belancima koju ste umutili., dodajte anis i dobro promešajte.


Nakvasite dlanove likerom od limuna i od testa odvojte komad veličine oraha. Dlanovima pravite loptice i ređajte ih po pek-papiru. Kada to završite, palcem nežno uronite u svaku od kuglica kako biste napravili rupicu, a zatim u njih ubacite po jedan ceo badem. Ako ste vešti, nakon toga izvucite deo testa kako biste loptice transformisali u oblik suze.


Pecite 20 do 25 minuta. Dok se peku, kolačići će se polako stvrdnuti, a poželjno je da nekoliko puta rotirate pek-papir kako biste bili sigurni da su svi ravnomerno pečeni. Ostavite ih da se ohlade, po ukusu pospite šećerom u prahu i narednih sedam dana (ako ih pre toga ne pojedete) mogu se čuvati na sobnoj temperaturi u dobro zatvorenoj posudi.