Čik se zadržite samo na jednom tanjiru!
Kremast, izdašan i tako ukusan — ovo je ručak koji ćete često praviti i uživati u svakom zalogaju!
Sastojci:
- pola kilograma pilećeg belog mesa
- 350 grama pirinča
- 1 - 1,5 litra vode za kokošiju supe od kocke
- 1 glavica crnog luka
- malo mladog luka
- 2 šargarepe srednje veličine
- nekoliko većih šampinjona
- malo ulja za prženje
- 2 kašike putera
- so, biber, peršun po ukusu
Priprema
Operite meso, skinite kožicu i naseckajte ga na kocke.
Razmutite kocku supe u litar do litar i po vode i prokuvajte.
Na srednjoj vatri u dubljem tiganju propržite na ulju pileće belo meso dok ne omekne i ne dobije vodu sa svih strana i sve vreme mešajte. Posle desetak minuta, dodajte sitno seckanje šampinjone, koji će, kao i meso, pustiti svoj u tečnost. Dinstajte na srednjoj vatri sve dok ovaj sok ne uvri, pa potom sipajte sitno seckan crni luk, sitno seckan beli deo mladog luka i sitno seckanu šargarepu. Sve vreme mešajte kako se nebi zalepilo i pržite sve dok i povrće ne bude mekano. Smanjite temperaturu na tihu vatru.
Potom dodajte puter i mešajte sve dok se ne istopi, pa sipajte i pirinač. Propržite kratko i počnite da dodajete kokošiju supu — malo po malo, uz često mešanje, sipajući po tek toliko da smesa bude jedva tečna. Ne morate da upotrebite svu supu koju ste pripremili, ali morate da dodajete i mešate sve dok pirinač ne bude potpuno kuvan i mekan.
Na kraju dodajte sitno seckane peruške mladog luka, pa potom so i biber po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još koji minut.