recept

Ovo je novo OMILJENO JELO u vašem domu: Najslasniji domaći RIŽOTO S PILETINOM I PEČURKAMA kojem je nemoguće odoleti

Čik se zadržite samo na jednom tanjiru!

foto: Shutterstock

Kremast, izdašan i tako ukusan — ovo je ručak koji ćete često praviti i uživati u svakom zalogaju!


Sastojci:

 

  • pola kilograma pilećeg belog mesa
  • 350 grama pirinča
  • 1 - 1,5 litra vode za kokošiju supe od kocke
  • 1 glavica crnog luka
  • malo mladog luka
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • nekoliko većih šampinjona
  • malo ulja za prženje
  • 2 kašike putera
  • so, biber, peršun po ukusu

 


Priprema


Operite meso, skinite kožicu i naseckajte ga na kocke.


Razmutite kocku supe u litar do litar i po vode i prokuvajte.


Na srednjoj vatri u dubljem tiganju propržite na ulju pileće belo meso dok ne omekne i ne dobije vodu sa svih strana i sve vreme mešajte. Posle desetak minuta, dodajte sitno seckanje šampinjone, koji će, kao i meso, pustiti svoj u tečnost. Dinstajte na srednjoj vatri sve dok ovaj sok ne uvri, pa potom sipajte sitno seckan crni luk, sitno seckan beli deo mladog luka i sitno seckanu šargarepu. Sve vreme mešajte kako se nebi zalepilo i pržite sve dok i povrće ne bude mekano. Smanjite temperaturu na tihu vatru.


Potom dodajte puter i mešajte sve dok se ne istopi, pa sipajte i pirinač. Propržite kratko i počnite da dodajete kokošiju supu — malo po malo, uz često mešanje, sipajući po tek toliko da smesa bude jedva tečna. Ne morate da upotrebite svu supu koju ste pripremili, ali morate da dodajete i mešate sve dok pirinač ne bude potpuno kuvan i mekan.


Na kraju dodajte sitno seckane peruške mladog luka, pa potom so i biber po ukusu, dobro promešajte i ostavite da se krčka još koji minut.