nije tako teško

INSULINSKA REZISTENCIJA NE MORA DA BUDE PROBLEM: 5 prirodnih načina da ZNAČAJNO poboljšate svoje stanje

Ovo stanje, koje se proteklih godina sve češće dijagnostikuje, nije bauk  — ono ne mora da preraste u dijabetes ukoliko se pridržavate osnovnih pravila za očuvanje zdravlja

foto: Shutterstock

Insulin je hormon koji kontroliše nivo šećera u krvi i jedan je od najvažanijih.

 

Proizvodi se u pankreasu i pomaže transport šećera iz krvotoka u ćelije, ali kada su one otporne na insulin ne mogu da ga iskoriste u potpunosti, zbog čega se šećer deponuje u krvi. Nivo šećera, logično, raste, a kada pankreas registruje da je šećer u krvi visok proizvodi još insulina da bi pobedio otpornost ćelija. To vremenom može da iscrpi pankreas i dovede do dijabetesa tipa 2, a dužio period visokog nivoa šećera može da ošteti nerve i organe.


Ukoliko u porodici imate nekoga ko je bolovao od dijabetesa ili ako ste gojazni, rizik za nastanak insulinske rezistencije je znatno viši, zbog čega je veoma važno izgraditi zdrave navike, kako u ishrani — tako i u životnom stilu.

 


Šta je potrebno promeniti?


Spavajte više

 

foto: Profimedia

Dobro je poznato koliko je kvalitetan san važan za opšte zdravlje, a kada je u pitanju regulacija šećera u krvi on je među najvažnijim faktorima. Dijabetičarima se često savetuje da spavaju duže, a jedna studija Odeljenja za endokrinologiju i metaboličke bolesti holandskog Univerzita u Lajdenu je pokazala da su učesnici istraživanja koji su spavali samo četiri sata razvili veću rezistenciju za insulin u odnosu na učesnike eksperimenta koji su spavali osam sati!


Vežbajte

 

foto: Shutterstock

Ukoliko vam je teško da se pokrenete i počnete da trenirate, imajte u vidu da veđbanje pomaže prenos šećera iz krvotoka u mišiće, kako bi se iskoristio za energiju. Najbolje je kombinovati kardio vežbe s vežbama snage — tako ćete sagoreti više kalorija i glukozu i izgraditi mišiće.

 

Ograničite unos ugljenih hidrata

 

foto: Shutterstock

Čest savet ljudima koji pokušavaju da izgube višak kilograma i smanje nivo šećera u krvi jeste da u potpunosti izbace ugljene hidrate iz svoje ishrane, ali to je loš savet — ugljeni hidrati mogu vam pomoći da kontrolišete šećer, mada je vrlo, vrlo važno da se njihova konzumacija ograniči!


Kada jedete samo proteine, insulin raste jer i proteini podstiču njegovo lučenje, a nivo šećera ostaje isti. Nakon toga insulin spušta šećer, koji je bio na normalnom nivou, pa se lako upada u hipoglikemiju. Zbog toga treba konzumirati i ugljene hidrate — samo je važno da pripazite da ne preterate. Dakle, nemojte jesti previše UH odjednom, rasporedite ih po obrocite i, naravno, ograničite i nivo šećera biće stabilan. Uz to, birajte ih mudro: zaboravite beli šećer, beli hleb, prerađene ugljene hidrate i povećajte unos banana, pirinča, integralnih žitarica...


Jedite vlakna

 

foto: Shutterstock

Jedan od stubova na kojima počiva pravilna ishrana jesu dijetna vlakna, koja se preporučuju svima, bez obzira na zdravstveno stanje. Ona usporavaju apsorpciju šećera u krvotok iz creva, deluju brzo i efikasno i mogu se naći u velikom broju dostupnih namirnica: voću, povrću, semenkama, orašastim plodovima, mahunarkama...


Eliminišite stres

 

foto: Shutterstock

Iako je ovo možda i najteže izvodljivo, veoma je važno — možda i presudno! Hronični stres, naime, podiže nivo kortizola ("hormona stresa"), što dalje vodi do povećanja šećera u krvi i nagomilavanja masnih naslaga na stomaku, koje ima najveći broj pacijenata s dijagnozom insulinske rezistencije ili dijabetesa.