recept za sve

STARINSKI RECEPT KOJI MORATE PROBATI: Čarobna ŠTRUDLA SA ORASIMA dugo ostaje mekana, a ukućani će je OBOŽAVATI

Pravi se jednostavno, mekana je i trećeg dana, a ukusom garantuje da će vam je redovno tražiti i ukućani i gosti

štrudla sa orasimafoto: Shutterstock

Štrudla sa orasima je mnogim generacijama omiljena poslastica. Od najstarijih do najmlađih, preukusna štrudla je slatkiš koji svi vole, a verovatno se često može naći i na vašoj trpezi. Ako to nije slučaj, ovaj recept će vas možda ubediti u suprotno...

 

IPAK STE ZA SLANU VARIJANTU? Isprobajte i recept za SLANU ŠTRUDLU sa šunkom i čvarcima 

 

Za štrudlu sa orasima potrebno vam je:

 

1 kg brašna

1 kocka kvasca

1 kesica praška za pecivo

6 kašika šećera

5 kašika ulja

3 jajeta

2 dl vode

2 dl mleka

 

Za fil:

 

500 g mlevenih oraha

5 kašika šećera

mleka po potrebi

 

Priprema:

 

Kvasac potopite sa 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da kisne. Varjačom umutite jaja, dodajte preostale 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mleko, ulje i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno i zamesite mekše testo. Prekrijte krpom i ostavite da naraste.

 

Nadošlo testo podelite na dva dela i tanko rasklagijajte.

 

U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleka, toliko da se nakvase orasi. Neprekidno mešajte na toploj ringli, toliko da orasi odmešaju.

 

Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle.

 

Stavite ih u podmazan pleh i pečite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko pola sata.