hit!

NIKAD NE BISTE POMISLILI DA GA JEDETE OVAKO: Amerikanci otkrili srpski KAČAMAK, a evo kako ga serviraju

Dok je za Balkance kačamak dobro, staro jelo iz bakine kuhinje, putem Tik Toka saznali smo da ga Amerikanci tek sad upoznaju, ali na pomalo neobičan način

foto: Profimedia

Ono što je za nas u Srbiji savršeni doručak koji se meša s jogurtom i kiselim mlekom i jede kašikom, za novu generaciju Amerikanaca je — veganski puter!


Sudeći po društvenoj mreži Tik Tok, drugoj strani Atlantskog okeana je kačamak predstavila Karli Bodrug, koju prati 600.000 ljudi i koja je poznata po tome što eksperimentiše s hranom i demonstrira interesantne kulinarske trikove.

 

Jedan od njih je puter koji pravi od kukuruznog brašna, a koji mi znamo kao bakin kačamak i koji Karli potom stavi u frižider da se stegne, da bi ga zatim — mazala na hleb!

 

 

Ako ste radoznali, probajte ovaj njen metod i obavezno nam javite u komentarima da li vam se dopao. Ukoliko ste, ipak, za klasični kačamak koji se jede iz dubokog tanjira, predstavljamo vam jedan starinski recept.

 

Sastojci:

 

  • 3 velike kutlače kukuruznog brašna
  • litar i po vode
  • soli po želji


Priprema


Nakon što voda provri, dodajte postepeno kukuruzno brašno, bez mešanja, tako da ono ostane na površini vode poput kupe. U sredini kupe varjačom probušite rupu i pustite da vri na laganoj vatri 20-30 minura. Pripazite da sve vreme ima dovoljno vode kako jelo ne bi zagorelo. Ako na kraju bude previše vode, odlijte je. Počnite s mešanjem kad brašno sasvim nestane s površine vode.
Jedite kačamak u jogurtu ili kiselom mleku ili prelijte na crvenu dasku i kad se ohladi secite na kriške. Ili, kao Amerikanci, namažite na hleb — vredi probati!