TAKO SOČNE

NE MOŽE NI UKUSNIJE NI ZDRAVIJE: Najbrže PUNJENE TIKVICE iz rerne su dekorativno jelo koje se pamti (RECEPT)

U toplim prolećnim i letnjim danima potrebni su nam laganiji obroci, a ovakav ručak nesumnjivo je takav, ali će vam dugo pružati osećaj sitosti

foto: Shutterstock

Tikvice spadaju u omiljeno prolećno pobvrće: one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima... Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak.

 

Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za punjene tikvice.

 

Sastojci:

 

  • pola litra pavlake za kuvanje
  • pola kilograma junećeg ili svinjskog mesa
  • 200 grama trapista
  • 1 glavica crnog luka, veća
  • 1 čen belog luka
  • 5 tikvica, srednje veličine
  • ulje
  • peršun, so, biber po želji

 

 

Priprema

 

Očistite crni i beli luk i iseckajte ga što sitnije, ali ih nemojte mešati.

U dubok tiganj sipajte ulje, a kad se zagreje smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte beli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagoreo), onda sipajte meso.

 

foto: Shutterstock

Nakon što sve dobro promešate, stavite biber i so po želji, pa dinstajte sve dok meso lepo nepromeni boju.

 

Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuvanje, odnosno oko 250 mililitara, promešajte i dodajte peršun.

 

Tikvice operite, presecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja.

U veći pleh stavite pek-papir, poređajte tikvice, a potom ih napunite smesom od mesa.

 

Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuvanje.

 

Peći u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta.