U toplim prolećnim i letnjim danima potrebni su nam laganiji obroci, a ovakav ručak nesumnjivo je takav, ali će vam dugo pružati osećaj sitosti
Tikvice spadaju u omiljeno prolećno pobvrće: one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima... Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak.
Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za punjene tikvice.
Sastojci:
- pola litra pavlake za kuvanje
- pola kilograma junećeg ili svinjskog mesa
- 200 grama trapista
- 1 glavica crnog luka, veća
- 1 čen belog luka
- 5 tikvica, srednje veličine
- ulje
- peršun, so, biber po želji
Priprema
Očistite crni i beli luk i iseckajte ga što sitnije, ali ih nemojte mešati.
U dubok tiganj sipajte ulje, a kad se zagreje smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte beli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagoreo), onda sipajte meso.
Nakon što sve dobro promešate, stavite biber i so po želji, pa dinstajte sve dok meso lepo nepromeni boju.
Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuvanje, odnosno oko 250 mililitara, promešajte i dodajte peršun.
Tikvice operite, presecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja.
U veći pleh stavite pek-papir, poređajte tikvice, a potom ih napunite smesom od mesa.
Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuvanje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta.