obožavaćete ova jela

ŠTA SA PREOSTALIM USKRŠNJIM JAJIMA? 4 sjajna i brzinska recepta za najukusnije salate i rolat

Nakon Uskrsa svima nam ostanu neiskorišćena jaja. Ona imaju ograničeni rok trajanja, a da ne biste bacili ostatak, ovo su predlozi kako da ih iskoristite za ukusna jela.

foto: Shutterstock

Napravite, u zavisnosti od toga koliki je višak, sledeća jela sa našeg menija:

 

1. Jaja punjena ruskom salatom

 

Sastojci:

 

10 jaja

200 g ruske salate

peršun

 

Priprema:


Tvrdo kuvana jaja isecite po dužini i izvadite žumanca. Žumanca zajedno sa ruskom salatom dobro izmešajte, pa punite jaja. Ukrasite peršunom.

 

2. Slana poslastica: Mimoza salata za 30 minuta

 

Sastojci:

 

200 g rendane šunke

200 g rendanog kaškavalja

3 tvrdo kuvana i rendana jaja

100 g majoneza

3 veća rendana krompira

2 kisele pavlake

so

 

Priprema:


Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.

 

3. Mešana salata sa jajima

 

Sastojci:

 

1 glavica zelene salate

1 glavica endivije

1 glavica zimske salate

1 veza rotkvica

1 glavica crnog luka

1 veza rukole

4 paradajza

1/2 kašičice senfa

2 kašike sirćeta

so, biber

4 kašike ulja

po vezu seckane mirođije, vlašca, peršuna

4 tvrdo kuvana jajeta

 

Priprema:


Očistite glavice svih nabrojanih salata, operite ih i prosušite trešenjem. Zelenu salatu i zimsku salatu iseckajte na komade veličine zalogaja. Endiviju isecite na široke trake. Dobro očistite, operite, osušite i isecite rukolu. Crni luk i isecite na prstenove. Operite rotkvice i paradajz, očistite i isecite na tanke kriške tj. trake.

Za dresing je potrebno da pomešate senf, med i kašiku hladne vode. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje i ulje i promešajte.

Salate, rukolu, crni luk, rotkvice i paradajz pomešajte sa dresingom u velikoj činiji za salatu. Oljuštite tvrdo kuvana jaja, isecite na osmine i servirajte na salati.

 

4. Najukusniji rolat od spanaća i krompira sa jajima

 

Sastojci:

 

500 g krompira

1 glavica crnog luka

350 g spanaća

7 jaja (3 živa i 4 kuvana)

50 g maslaca

so

 

Priprema:


Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.

Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C