recept

I DEKORATIVNO PREDJELO, I ČAROLIJA UKUSA: Slani korneti punjeni kremastom salatom (RECEPT)

Oduševićete i najmilije i goste ovim dekorativnim i preukusnim jelom

foto: Youtube Printscreen, cooking.rs

Sastojci:

 

Za testo:

 

300 g brašna (mekog) (+ oko 100 g brašna da umesite i oblikujete kornete)

150 ml tople vode

20 g kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica brašna

2 kašičice kisele pavlake

1 kašičica soli

1 belance

20 ml ulja

 

Za punjenje korneta:

 

2 skuvane (pečene) šargarepe

3 skuvana jajeta

20 g majoneza

180 g kisele pavlake

50 g feta sira

160 g pilećih prsa (ili šunke)

2 čena belog luka

so i biber (po vašem ukusu)

 

Za premazivanje:

 

1 žumance

so

1 kašičica kisele pavlake

 

Dekoracija:

 

zelena salata

 

Priprema:

 

U činiju izdrobite kvasac. Dodajte šećer, brašno i toplu vodu, pa dobro promešajte. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U veću činiju sipajte 1/2 prosejanog brašna. Dodajte so i promešajte. Zatim dodajte ostatak vode, aktiviran kvasac, belance, kiselu pavlaku i ulje. Dobro promešajte, pa postepeno dodajte ostatak brašna i umesite testo.

 

Testo oblikujte u lopticu, pa stavite u nauljenu činiju i pokrijte. Ostavite pokriveno, dok se ne udvostruči, oko 60 minuta. Prostorija mora biti topla, bez promaje.

 

Nadošlo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu i premesite.

Oklagijom rastanjite testo u pravougaoni oblik. Isecite trakice širine 1,5-2 cm. Nož namžite brašnom, kako biste lakše rezali trake. Umotajte ih oko šargarepe, kalupa ili viršle, tako da se testo preklapa. Kraj testa namažite sa malo vode, kako biste ga zalepili.

 

Tepsiju obložite papirom za pečenje i stavite kornete, napravite razmak izmedju. Od ostatka testa možete da napravite kiflice.

Premazite ih sa umućenim žumncetom sa kisleom pavlakom i soli.

Preko možete da pospete susam.

 

Pecite u zgrejanoj rerni dok ne porumene, oko 15-20 minuta. Nafilovati ih sa filom. Ako ste ih pravili sa viršlama, možete da ih ostavate tako. Umesto ovog testa možete da koristitie i lisnato testo i ubrzate način prirpeme.

Recept za salatu

 

Skuvajte jaja. Ostavite da se ohlade. Očistite ih. Pileća prsa i jaja izrendajte, a šargarepu isecite na sitne kockice (možete i da ih izrendate).

 

U veću činiju sjedinite majonez, kiselu pavlaku i fetu. Dodajte beli luk, jaja, pileća prsa i šargarepu. Sastojke dobro izmešajte, probajte, pa ako je potrebno dodajte soli i bibera.

 

Napunite kornete. Ostatak nadeva poslužite kao salatu.