recept

JOŠ UKUSNIJA VERZIJA SLAVNOG ITALIJANSKOG KLASIKA: Tiramisu sa jagodama sprema se brzo i lako, a LAGAN je i OČARAVAJUĆ

Ako volite deserte za koje ne treba uključivati rernu, a još ste i ljubitelj jagoda, na pravom ste mestu.

foto: Shutterstock

"Lažni" tiramisu sa jagodama je poslastica koja će vas očarati, a drugačiji je od originalnog recepta za ovaj italijanski klasik, što ne znači da je gori, naprotiv!

 

Piškote se ne umaču u kafu, nema ni jaja, ali baš zato će ovo biti omiljeni prolećno-letnji slatkiš...

Sastojci za sirup od jagode:

 

350 g jagoda

4 kašike soka od narandže

2 kašike šećera

 

Ostali sastojci:

 

Piškote (otprilike 25 komada)

200 g maskarponea

4 kašike šećera u prahu

200 g grčkog jogurta

150 g jagoda

 

Priprema sirupa:

 

Operite, očistite i naseckajte jagode na manje komade. Prelijte ih sokom od narandže, pospite šećerom i stavite na laganu vatru. Pustite da krčka i povremeno promešajte.

 

Nakon nekoliko minuta, kad jagode omekšaju, sklonite ih s vatre i zgnječite. Pričekajte da se malo ohladi, procedite uz pomoć gaze ili cediljke, premestite u čistu posudicu s poklopcem i stavite u frižider.

 

Priprema tiramisua:

 

Pripremite posudu za pečenje duboku barem deset centimetara. Izmiksajte maskarpone sa šećerom u prahu i grčkim jogurtom u pahuljastu i sjajnu kremu. Jagode operite i tanko naseckajte. Svaku piškotu umočite u ohlađeni sirup s obe strane, ali samo nakratko. Poslažite ih tako da prekriju dno posude. Premažite polovinom kreme od maskarponea, pa poslažite polovinu jagoda. Ponovite celi postupak i završite s naseckanim jagodama. Stavite u frižider na najmanje četiri sata!