Kombinacija ukusa kokosa i sočnih jagoda prolećni je dezert iz mašte
Sastojci
Kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 g kokosa
200 ml mleka za prelivanje
Fil I:
500 g jagoda
200 g šećera
2 pudinga od jagoda
250 ml vode
Fil II:
5 žumanaca
7 kašika šećera
2 vanil-šećera
5 kašika gustina
500 ml mleka
200 g putera
100 g šećera u prahu
Dekoracija:
200 g šlaga
300 ml kisele vode
Priprema
Kora
1. Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i još miksati. Potom umešati brašno s praškom za pecivo i kokos, pa sve lepo sjediniti.
2. Dobijenu smesu usuti u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i peći koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Pečenu koru odmah preliti hladnim mlekom i ostaviti da se ohladi.
Fil I
1. Jagode usitniti blenderom, dodati šećer i kuvati. Posebno rastvoriti prašak za puding u vodi, pa sipati u proključalu masu. Mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti s vatre.
Fil II
1. Žumanca umutiti sa šećerom, gustinom i 100 ml mleka, te ukuvati u preostalo proključalo mleko na šporetu.
2. Penasto izmiksati puter sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca i mleka.
Finalni postupak
1. Šlag ulupati s kiselom vodom.
2. Na koru naneti fil I i poravnati, premazati filom II i dekorisati umućenim šlagom.