probajte što pre

BEZ PRŽENJA MESA, UZ DVA TAJNA SASTOJKA KOJI UKUS ČINE PREDIVNIM: Ovo je najbolji recept za sočne domaće sarme

Predstavljamo vam nešto drugačiji način pripreme tradicionalnog srpskog jela

foto: Shutterstock

Isprobajte ovaj recept za sarme gde ne mora da se prvo proprži mleveno meso, pa samim tim i ne prljate tiganj. U sarme se dodaje belo vino i kim koji daju specifičan ukus. Zaista je ukusno i nadamo se da će vam se svideti, piše Stvar ukusa.

 

Sastojci:

 

  • kiseli kupus
  • 800 g mlevenog mesa
  • 1 šargarepa
  • malo slanine
  • pirinač
  • ½ glavice crnog luka
  • 1,5 kašičica začinske paprike
  • malo vode
  • 1 šoljica belog vina
  • malo kima
  • lovor
  • suvo meso


Priprema


Iseckajte sitno crni luk, šargarepu i slaninu, pa pomešajte. Dodajte mleveno meso i pirinač (količina po vašoj želji) koji ste prethodno potopili u vrelu vodu na minuta samo da omekša. Lepo sjedinite.

 

Na dno šerpe sipajte začinsku papriku koju ste pomešali sa vodom i stavite 2 lista kupusa. Zatim na svakom listu sarme odsetite vrh i stavite punu kašiku mesa (meso nemojte da pržite) i uvijajte. Kada poređate prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso. Prelijte sa malo vode i stavite malo kima i lovorov list.

 

Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode. Nema potrebe da solite, jer niste ispirali kupus, a i suvo meso je slano. Ako želite možete da dosolite.