čarolija ukusa

NAJSLASNIJI RUČAK BEZ MESA: Zapečeni punjeni krompir sa sirom (RECEPT)

Količina je dovoljna za četiri porcije, možete ih jesti samostalno ili kao prilog mesu...

ilustracijafoto: Shutterstock

Sastojci:

 

8 većih krompira

30 do 60 g maslaca

80 ml kisele pavlake

1 mladi luk, sitno naseckan

sveže narendani muskatni oraščić

50 g narendanog čedara

so i sveže mleveni crni biber

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Krompir stavite na rešetku u sredinu rerne i pecite ga 30 minuta. Probodite svaki krompir nekoliko puta viljuškom i nastavite sa pečenjem dok ne omekša, još oko 30 minuta.

 

Izvadi krompir iz rerne i smanjite temperaturu na 190°C. Držite krompir krpom, prerežite ga na pola, kako biste napravili oblik lađe. Pažljivo izdubite većinu krompira u posudu. Pripazite da ga ne izdubite previše, kako bi se i dalje sačuvala forma koju ćete kasnije moći napuniti nadevom.

 

Krompir zgnječite viljuškom, pa ga izmešajte s 30 do 45 g maslaca i kisela pavlake. Pomešajte mladi luk, muskatni oraščić i začinite solju i biberom, po ukusu. Pripremljene krompire možete posoliti i pobiberiti.

 

Izdubljene krompire napunite nadevom, pa ih po vrhu obilno pospite čedar sirom. Premažite ih preostalim maslacem i začinite solju i biberom. Punjene krompire stavite na papir za pečenje i pecite oko 20 minuta. Poslužite odmah.