Jedan od omiljenih običaja naročito će obradovati najmlađe članove porodice, a svojevrstan je način da se zahvalimo svecu
Jedan od starih običaja koji su se održali do danas jeste pravljenje peciva na Svetog Savu — u znak zahvalnosti svecu što je olakšao mlevenje žita vernici pripremaju ukusna jela od brašna. Najzastupljenije su, posebno na teritoriji Vojvodine, perece, koje možete pripremati cele godine, ali na dan kad se slavi Sveti Sava pružaju posebnu radost...
Sastojci
Testo:
- 300 g oštrog brasna
- 500 g mekog brašna tip
- 40 gr svežeg kvasca
- malo šećera
- 1 kašičica soli
- 2 dl toplog mleka
- 3 dl tople vode
- 1 dl ulja
Premaz:
- 1 jaje
Slani preliv:
- 3 kašike mekog brasna
- 1 kašika soli
- po potrebi hladne vode
Priprema
U toplo mleko staviti 2 kašike oštrog brašna, malo šećera i paketić kvasca i sačekati 10 minuta da kvasac nadođe.
Pomešati brašno s uljem i solju i dodati kvasac, te umesiti testo koje
se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrašnjenoj dasci bar pet minuta uz dodavanje brašna ako je potrebno. Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruči količinu.
Pripremiti slani preliv. Pomešati so i brašno i polako dodavati hladnu vodu i mešati da nema grudvica. Gustina je kao testo za palačinke.
Od uskislog testa kidati ili nožem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug stapić.
Smotati perecu i slagati na podmazan pleh. Samo malo podmazati uljem.
Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu perece premazati umućenim jajetom. Peći perece do žućkaste boje, izvaditi i staviti po njima slani preliv i vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osuši.