recept

ČUDESNO, "LUDO" TESTO: Recept BEZ JAJA i MLEKA za najmekanije lepinjice koje mogu biti i SLATKE I SLANE

Mekane lepinje koje možete da mažete kajmakom, sirom, džemom, kremom, omiljenim namazima...

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

10 g suvog kvasca

15 g šećera

280 ml tople vode

50 ml ulja

700 g + 100 g brašna

1 kašičica soli

maslinovo ulje

 

Priprema:


Šećer i kvasac pomešajte sa 30ml tople vode i ostavite da se aktivira 2 minuta. Zatim dodajte preostalu vodu i promešajte žicom. Sipajte ulje, pa dodajte prosejano brašno (100 g) i so. Promešajte žicom. Sipajte ostalo brašno i umesite testo. Premažite činiju sa malo ulja i stavite testo. Pokrijte providnom folijom i neka odmara sat vremena.

 

Premesite testo i podelite na 8 delova i pospite sa malo brašna. Od svakog dela oblikujte loptu. Ređajte u tepsiju obloženu pek papirom dimenzija 30×15 cm. Premažite sa ulje i pospite sa malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da odmara 20 minuta. Pecite na 180°C 25 minuta. Premažite ih još jednom sa malo ulja kada su gotove.