Posle ručka na dan Božića, počastite se obom bogatom tortom
Sastojci:
12 belanaca
20 kašika šećera
200 g oraha
2 kašike brašna
Za fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
1 manja šoljica jake crne skuvane kafe
100 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike mleka
Priprema
Kore
U odgovarajućoj posudi umutiti penasto belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i brašno. Smesu podeliti na dva dela i ispeći 2 kore na 200 *C dok ne porumene.
Fil
Umutiti žumanca sa šećerom, a potom ih skuvati na pari.
Postepeno u žumanca dolivati skuvanu kafu i nastaviti sa kuvanjem.
Pred kraj dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Margarin penasto ulupati i sastaviti sa ohlađenim kremom.
Filovanje
Kore preseći uzduž tako da se dobiju 4 kore, a potom ih filovati pripremljenim filom.
Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, te preliti tortu.