raskošna

LEPŠU NISTE PROBALI: Čokoladna torta kojoj kafa i orasi daju NESTVARAN UKUS (RECEPT)

Posle ručka na dan Božića, počastite se obom bogatom tortom

foto: Profimedia, Profimedia

Sastojci:


12 belanaca
20 kašika šećera
200 g oraha
2 kašike brašna


Za fil:


12 žumanaca
12 kašika šećera
1 manja šoljica jake crne skuvane kafe
100 g čokolade za kuvanje
250 g margarina


Za glazuru:


100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
2 kašike mleka


Priprema

 

Kore

U odgovarajućoj posudi umutiti penasto belanca sa šećerom pa dodati mlevene orahe i brašno. Smesu podeliti na dva dela i ispeći 2 kore na 200 *C dok ne porumene.

 

Fil

 

Umutiti žumanca sa šećerom, a potom ih skuvati na pari.

Postepeno u žumanca dolivati skuvanu kafu i nastaviti sa kuvanjem.

Pred kraj dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

 

Margarin penasto ulupati i sastaviti sa ohlađenim kremom.

 

Filovanje

 

Kore preseći uzduž tako da se dobiju 4 kore, a potom ih filovati pripremljenim filom.

 

Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, te preliti tortu.