recept

SAVRŠENA KOMBINACIJA UKUSA: Obogatite prazničnu trpezu neodoljivim ČIZKEJKOM sa malinama

Poslastica kojoj malo ko može odoleti

foto: Shutterstock

Podloga od keksa

 

120 g maslaca

100 g šećera u prahu

300 g mlevene plazme

120 ml gaziranog soka od pomorandže

 

Podloga od sira

 

400 g krem sira

160 g šećera u prahu

180 g kisele pavlake 20% mm

250 ml slatke pavlake

1 kesica želatina + 50 ml hladne vode

 

Preliv od malina

 

300 g malina

300 ml vode

100 g šećera

1 kesica želatina + 100 ml hladne vode

 

 

Osnova od keksa: Izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte mlevenu plazmu i još malo izmiksajte. Sipajte sok, promešajte i smesu izručite u kalup veličine 22 cm. Izravnajte i ostavite u frižider da se hladi dok pripremate fil.

Čiz fil: Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Krem sir i šećer u prahu sipajte u sud i varjačom promešajte. Možete i mikserom, najmanjom brzinom na 4-5 sekundi. Slatku pavlaku posebno izmiksajte u čvrst šlag. Postepeno dodajte u krem sir i mešajte da se sve sjedini. Na isti način dodajte i čašu kisele pavlake. Nabubreli želatin zagrejte u mikrotalasnoj na 4-5 sekundi. U želatin sipajte kašiku čiz fila, dobro promešajte pa sve sipajte u fil. Dobro promešajte i izručite preko osnove od keksa. Vratite u frižider na hlađenje.

 

Preliv od malina: Želatin prelijte sa 100 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Maline i 300 ml vode stavite u blender i dobro izmiksajte. Preručite u šerpu i dodajte šećer. Stavite da se kuva. Kada počne da vri, kuvajte još nekih 4-5 minuta. Skidajte penu koja se stvorila na površini. Sklonite sa vatre i kroz cediljku procedite preliv. Dodajte nabubreli želatin, promešajte i ostavite 5 minuta da se malo prohladi. Za to vreme možete nastaviti da kašikom skidate penu, ako je preostala.

 

Čiz izvadite iz frižidera i polako sipajte preliv. Najbolje je da to radite većom kutlačom. Pažljivo prebacite u frižider i ostavite najmanje na 3-4 sata, da se ohladi i stegne. Tankim nožem pređite po ivicama kalupa i skinite obruč.