Nećete pronaći ukus za slasnije posne slavske sarmice
Potrebno je:
- listovi kiselog kupusa
- 150 gr heljde
- 100 gr pirinča
- 1 manji celer
- 1 šargarepa
- 1 manji krompir
- mlevena paprika
- tucana ljuta paprika po želji
- biber, so
- 1 glavica belog luka
- 1 glavice crnog luka
- peršunov list veza
- 2 kašike ajvara
- ulje maslinovo
- lovorov list
Priprema
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati rendanu šargarepu i pržiti. Ubaciti seckan koren celera belog luka. Kad se malo sve izdinsta, dodati crvenu mlevenu i tucanu ljutu papriku po želji. Dodati opran pirinač i heljdu, ajvar, peršunov list biber i so.
Ako želite, dodajte suvog začina. Sve izjednačiti. Listove kupusa oprati ako su prekiseli i skinuti onaj tvrdi deo s lista. Ubaciti punu kašiku nadeva i zavijati sarme.
Ređati uspravno , uvijeni deo ide do ivice šerpe. Ređati u krug koliko god može da stane. Sredinu kupusa iseći i staviti u sredinu šerpe.
Dodati preko sarme malo tucane i slatke pavlake i oko 50 ml maslinovog ulja. Ubaciti lovorov list i naliti vodu da ogrezne. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Služiti uz domaću proju.