prste da poližete

NE POSTOJI BOLJI RECEPT: Najukusnije i najsočnije POSNE SARME za Svetog Nikolu

Nećete pronaći ukus za slasnije posne slavske sarmice

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

  • listovi kiselog kupusa
  • 150 gr heljde
  • 100 gr pirinča
  • 1 manji celer
  • 1 šargarepa
  • 1 manji krompir
  • mlevena paprika
  • tucana ljuta paprika po želji
  • biber, so
  • 1 glavica belog luka
  • 1 glavice crnog luka
  • peršunov list veza
  • 2 kašike ajvara
  • ulje maslinovo
  • lovorov list


Priprema

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati rendanu šargarepu i pržiti. Ubaciti seckan koren celera belog luka. Kad se malo sve izdinsta, dodati crvenu mlevenu i tucanu ljutu papriku po želji. Dodati opran pirinač i heljdu, ajvar, peršunov list biber i so.

Ako želite, dodajte suvog začina. Sve izjednačiti. Listove kupusa oprati ako su prekiseli i skinuti onaj tvrdi deo s lista. Ubaciti punu kašiku nadeva i zavijati sarme.

Ređati uspravno , uvijeni deo ide do ivice šerpe. Ređati u krug koliko god može da stane. Sredinu kupusa iseći i staviti u sredinu šerpe.

Dodati preko sarme malo tucane i slatke pavlake i oko 50 ml maslinovog ulja. Ubaciti lovorov list i naliti vodu da ogrezne. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.

Služiti uz domaću proju.