ovaj korak smatraju izuzetno neodgovornim

KOLIKO JE ZAPRAVO OPASAN SAVET GVINET PALTROU? Stručnjaci alarmirali javnost zbog ovog PRAVILA za ishranu slavne glumice

Holivudska zvezda Gvinet Paltrou poznata je po svojim strogim savetima za ishranu i sport. Ipak, dok je većina saveta primenjiva - što se vidi po njenoj isklesanoj figuri, jedan od poslednjih u nizu izazvao je pravu buru na društvenim mrežama

foto: Profimedia

Slavna Gvinet Paltrou nije više samo glumica, budući da je u međuvremenu pokrenula svoju internet stranicu na kojoj deli savete o pravilnoj ishrani i wellbeingu. Međutim, njeni saveti često podižu buru reakcija - stručnjaci iz oblasti medicine redovno alarmiraju javnost, želeći da ukažu na to da su određeni sadržaji na stranici nezdravi, a osim toga ne prenose pravu sliku na temu ishrane.


U članku „Busting Diet Myths“ posvećenom razbijanju mitova vezanih za dijete, glumica je tražila savet stručnjaka - doktorke Trejsi Man sa Univerziteta Minesota. Pošto je Gvinet objavila njenu izjavu, ona preuzima odgovornost – ali se mora i nositi s kritikom. Naime, Dr. Trejsi Man smatra da treba "pokušati biti mršav koliko je god to moguće" i da "težina treba biti na najnižoj granici zdrave težine". Dodaje i da kod te težine nema štete po zdravlje, a to je ujedno težina s kojom se naše telo, kako kaže, najbolje nosi i koju najlakše možemo održati. Ako se malo udebljamo i pređemo tu težinu, Man kaže da odmah treba smršati.

 

Lekari, poput dr. Žils Jo sa Univerziteta Kembridž alarmirali su javnost nakon što su ovakvi saveti dospeli u medije. Naime, prema njihovom mišljenju, savet da "treba biti mršav koliko je god to moguće" je izuzetno neodgovoran, posebno za ljude koji imaju smetnje s ishranom ili su skloni većim gubicima kilaže.


Dr. Trejsi Men imala je spreman odgovor na kritike, pa je poručila da je "najbolja težina veća od naše težine iz snova" i ljude će „samo“ ohrabriti da drže tu „donju“ težinu, ali ne i da budu premršavi.