borila se

NAJBLIŽE JE RANO IZGUBILA, A BRAK SA BOGATAŠEM JU JE UNIŠTIO: Život slavne kulinarske tv zvezde rastužio je publiku!

Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer.

foto: Profimedia

Najdžela Loson upravo je objavila novu knjigu recepata i najavila novu kulinarsku emisiju koja se ovih dana počinje prikazivati na britanskoj televiziji, a tajming je neverovatno pogođen: kao da je znala da mora da čeka tri godine, koliko je prošlo od njene poslednje knjige, kako bi nas upravo sada pozvala da ponovo s njom uživamo u specijalitetima koje smo pripremali prema njenim receptima - jer kako stvari stoje, očigledno je da dugu i tešku zimu pred nama nećemo moći da skraćujemo drugim zabavama osim prčkanjem po kuhinji i poslasticama koje sami proizvedemo.

 

Kuvar pod naslovom “Skuvaj, pojedi, ponovi” Najdžela je počela da piše pre dolaska korone, ali najveći deo napisan je uglavnom u karantinu pa je mnoge detalje morala da menjau hodu kako bi se prilagodila onom što se tako otužno zove novo normalno: tako je, na primer, deo o tome kako bez napora prirediti večeru za goste preuredila u priču o važnosti same večere, makar bila za jednu osobu.

 

"Nije mi bilo lako da pišem u tim okolnostima. Ali mislim da je prevladao nagon za preživljavanjem i shvatila sam da mora da se razmišlja o hrani jer je u karantinu postalo više nego jasno kako upravo kuvanje i hrana daju strukturu danu, a i pružaju užitak "- rekla je Najdžela i opisala kako bi si nakon dugog dana pisanja predveče smućkala Kampari i sodu i poslužila swbi čips u činiji.

 

"Uživanje u hrani ne znači da morate da kuvate. Dovoljno je da pomislite kako ste spripremili nešto lepo- objašnjava Najdžela, koja je u januaru napunila 60 godina."

 

Možda najslavnija kuvarica na svetu, kulinarska TV zvezda i ultimativni selebriti čija je popularnost takva da joj je dovoljno reći ime i da se zna o kome je reč, Najdžela je zabljesnula pre nešto više od 20 godina, kad je izdala knjigu pod naslovom “How To Eat” u kojoj je, u ne prezahtevnim receptima napisanim neposredno, kao da čavrlja s prijateljicama, pokazala da kuvanje nije stresna aktivnost, nego može i mora da bude zadovoljstvo i onom ko kuva i onom ko jede.

 

Od tada je osvojila britansku i svetsku publiku knjigama prodatim u milijunskim tiražima kao što su “Nigella Bites”, “Nigella Express”, “Feasts” i “Zauvek leto” i TV emisijama u kojima je kuvala ukusna jela pred milionskim auditorijumom, a njenoj je neverovatnoj popularnosti možda je najviše pridoneo hedonistički opušten pristup kuvanju s naglaskom na lakoći i užitku, a ne na preciznim merama i perfekcionizmu.

 

Pojam gastropornografije

 

Zato sebi nikad u kulinarstvu ne nameće nedostižno stroge kriterijume zbog kakvih je domaćicama da prirede večeru za goste često veći stres od razgovora za posao. Božija domaćica , kako Najdželu zovu po pomalo ironičnom naslovu njene knjige “How To Be a Domestic Goddess”, i neverovatno lepa žena prefinjene bele puti, zavodljive figure i crne kose, koju na snimanjima maže uljem, kao i peciva tek izvađena iz rerne, da se lepše sjaji pred kamerom, a u svojim emisijama tako senzualno oblizuje prste umočene u čokoladu, gricka škampe ili pušta da joj belance klizi među prstima da su njeneTV nastupe opisivali kao “gastropornografiju” i najbolje trenutke montirali u snimke za Jutjub s temom “Najdželai seks u kuhinji”.

 

Nastavak na sledećoj strani!

Muškarci žele da je gledaju, a žene žele da budu ona, oštroumno je jednom primetila engleska autorka Fej Veldon, da objasni tajnu Najdželin uspeh koji joj je doneo i imetak od 20 miliona dolara. Ali da znaju kakav je niz tragedija pratio Najdželu kroz život, svaka bi žena dva puta razmislila pre nego što bi poželela da bude ona, bez obzira na slavu i novac.

 

Najdžela je rođena 1960. u Londonu, u privilegiranoj porodici iz najviših društvenih krugova. Njen otac Najdžel Loson bio je novinar, a posle i političar i ministar finansija u vladi Margaret Tačer , majka Vanesa Salmon lepa i bogata naslednica koja je sanjala o glumačkoj karijeri dok se s 19 godina nije udala za Losona.

 

U braku je rođeno četvero dece: sin Dominik pa zatim tri sestre, Najdžela, Tomasina i Horatia. Najdžela je kao devojčica bila izrazito sramežljiva, introvertna i gojazna, što je iritiralo Vanesu, supervitku lepoticu koju su upoređivali s Nefertiti.

 

Najdžela i majka slagale su se jedino u kuhinji gde je Vanesa pravila mediteranska jela koja su za ondašnju Englesku bila egzotična - musaku, salatu s krastavcima i jogurtom, špagete s maslinovim uljem i belim lukom- premda sama, opsednuta linijom i na ivici anoreksije, nije gotovo ništa jela. Počela je da jede tek kad su joj 1985. dijagnosticirali rak jetre; Najdžela je tad već diplomirala na Oksfordu i radila je u novinama, a majci nije mogla da pomogne nikako osim da joj sroči čitulju. Vanesa je umrla pre 49. rođendana.

Rani gubitak majke nije lako podnela, uprkos neslaganju, ali smrt voljene sestre Tomasine, koja je podlegla raku dojke 1993. u dobi od samo 32 godine, strahovito je pogodio Najdželu. Tad je bila mlada supruga, u braku s Džonom Diamondom i trudna s njihovim prvim detetom.

 

U Diamondu je Najdžela našla svoju drugu polovinu. I on je bio novinar Sandej Tajmsa i, kao Najdžela, jevrjskog porekla, ali za razliku od nje, bio je ekstrovertan, pričljiv i društven i voleo je da bude u centru pažnje pa je često gostovao na televiziji kao gost komentator o svemu i svačemu, naglašavajući svoje levičarske stavove i radničko poreklo, premda mu je otac bio hemičar i odrastao je u udobnoj srednjoj klasi.

 

Par se venčao 1992. u Veneciji. Iako je Najdžela jednom sestri iskreno rekla da “Džon nije nikakav Adonis”, brak je po svemu sudeći bio vrlo srećan; rodilo im se dvoje dece, danas 27-godišnja Kosima i 24-godišnji Bruno, a Diamond je davao je Najdželi samopouzdanje koje joj je nedostajalo, podsticao je da piše i naučio je kako da se seksi oblači. Kako je Najdžela kod kuće priređivala sjajne večere za njihove brojne prijatelje, među kojima su bili pisci Salman Rušdi i glumac Alan Rikman, Diamond ju je nagovorio da napiše knjigu recepata, ali onda se 1997. kvržica koju je napipao na vratu i za koju su ga uveravali da je benigna pokazala zloćudnom, kao i tumor koji su otkrili na jeziku. Odstranili su mu jezik pa više nije mogao razgovetno da govori ni da jede.

 

"Morala sam da govorim umesto njega jer ga osim mene niko nije razumeo. I pisala sam o hrani dok sam bila u braku s muškarcem koji ne može da jede. To je bilo čudno, ali tako sam preživela" - otkrila je Najdžela.

 

Dok je ona pisala knjigu, on je u redovnoj kolumni u novinama duhovito, vedro i pametno opisivao svoje umiranje. Najdželina knjiga pod naslovom “Kako jesti”, koji je predložio Diamond, planula je u 400 hiljada primeraka, njenu prvu kulinarsku emisiju “Nigella Bites” pratilo je dva i po miliona gledalalca, a on je za to vreme čekao smrt.

 

"Kako je bolest napredovala, pretvarao se u drugu osobu, punu gorčine i ljutnje. I s pravom, jer mu je oduzet život - rekla je Najdžela. U tim očajničkim posljdnjim danima Diamond je bezumno trošio pa je kupio plavi Rols-Rojs i Vespu za 25 hiljada dolara, posećivao striptiz-barove i konzumirao kokain; kad je 2001. umro, ostavio je dugove koje je Najdžela posle isplatila."

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

Stariji od Najdžele 17 godina, Sači je jedan od najbogatijih Britanaca, s nekretninama i umetninama kao što su dela Dejmijena Hirsta ili Trejsi Emin čija vrednost prelazi 200 miliona dolara, ali nije je osvojio novcem.

 

"Kad ste tako dugo uz nekoga ko umire, teško je odoleti čoveku tako punom života kao Sačii pored koga se i vi osećate živim" - pravdala se Najdžela. Par se venčao 2003. u jednostavnom obredu kod kuće kojem su prisustvovali samo Najdželina deca i Sačijeva ćerka jedinica iz drugog braka, a nakon toga su njegovim privatnim avionom otputovali na medeni mesec.

 

Nije to bio brak iz snova

 

Međutim, životna radost koja je osvojila Najdželu ili je negde isparila ili nije nikad ni postojala, jer se pokazalo da Sači ne samo da ne voli izlaske ni društvo nego ne uživa ni u jelu, a najdraža su mu hrana tost s jeftinim sirnim namazom i ovsene pahuljice.

 

"Siguran sam da je Najdželina hrana fantastična, ali na mene je bačena - priznao je Sači, koji je godinama za večeru jeo samo ribu, kuvanu ili na žaru, ali bez kapi ulja, a jednom je smršao na dijeti koja se sastojala isključivo od tri tvrdo kuvana jaja za svaki obrok. Tako Najdžela opet nije imala kome da kuva kod kuće, iako je Sači dao da napravi kuhinju tačno po njenom nacrtu, jer niti je on jeo niti su pozivali goste na večere. Najdžela je tvrdila da žive mirno, rano idu na spavanje i jedu sladoled u krevetu, ali pokazalo se da u braku nije vladala baš takva idilična sloga."

 

"Čak i domaćice boginje imaju ponekad sline u nosu - izjavio je pomalo zlonamerno, na šta je Najdžela spakovala stvari i sa decom otišla iz 12 miliona funti vredne Sačijeve kuće na Iton Skveru i podnela zahtev za razvod braka. Premda je bila udata za bogataša, nikad tokom deset godina braka nije prestala da radi."

 

"Nisu to bili toliko finansijski razlozi. Mislim da je više reč o tome da zadržite delić sebe" - objasnila je Najdžela koja od Sačija nakon razvoda nije tražila novac, samo sadržaj svoje kuhinje."

 

Napokon srećna

 

Danas živi sama, više se ne brine o tome kako izgleda, uglavnom nosi kombinezone, premda tvrdi da joj loše stoje, i ne razbija glavu stvarima koje ne može da promeni. Nikad nije krila da obožava da jede i na snimanjima kulinarskih emisija znala je da dobije od pet do 10 kg, ali nikad nije držala dijetu jer to prezire. Priznala je da je u jednom trenutku angažovala ličnog trenera i smanjila unos masnoća, ne zbog linije, nego zbogzdravlja. Ali, kad su u Americi hteli da fotošopiraju plakate da bi joj smanjili stomak, odlučno je odbila.

 

"Nisam htela da budem nešto što nisam. Apsolutno sam za vežbanje, zato da mogu da jedem koliko hoću,a da se ne ugojim previše, ali ne želim da se pretvaram"- objasnila je Najdžela i dodala:

 

"Ne znam da li je to zbog karantina ili zato što sam starija, ali prestala sam toliko da razmišljam o prošlosti i da se grizem oko svega. A to je zaista divna promena. Napokon sam srećna."