recept

IZAZOV ZA ISKUSNE DOMAĆICE: Pletena domaća pogača po bakinom receptu

Probajte da napravite ukusnu pletenu pogaču, mekanu kao pena

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:


300 ml mleka

500-550 gr brašna

malo soli

1 jaje

20 gr kvasca

1 kašičica šećera

50 ml ulja


Priprema:


U mlako mleko potopiti kvasac i dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti da naraste...

Narasli kvasac sipati u vanglicu, dodati jaje, ulje, brašna, soli i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi 30 min. Istresti na sto i podeliti na 12 jednakih dela. Svaki deo razvući u valjak dužine 59 cm.

Na sredinu stola poređati 6 valjaka, a preko njih takodje 6 valjaka. Pletenje same pogače pogledajte u videu ispod.

Pogaču staviti u pleh 22cm koju ste obložili pek papirom...

 

 

 




Pokriti folijom i krpom da odstoji i odmara oko 30 min. Naraslu pogaču po želji premazati žumancetom i posuti semenkama.


Peći na 180-190 stepeni oko 40 min. pa pokriti krpom da omekne.