Najbolje od svega je što niko neće primetiti bilo kakvu razliku!
Čak i naboljim domaćicama se desi da usred pripreme jela shvate da im neki sastojak iz recepta nedostaje.
Postoje proverene "zamene" za skoro svaku namirnicu, samo što ih verovatno niste do sada znali, piše Mondo. Otkrivamo vam koje sastojke možete da upotrebite, a da ukućani ne primete razliku u jelu!
Prašak za pecivo
Za svaku 1 kašičicu praška za pecivo iz recepta, koristite kombinaciju 1/4 kašičice sode bikarbone i 1 kašičicu sirćeta.
Soda bikarbona
Umesto 1/4 kašičice sode bikarbone koristite 1 kašičicu praška za pecivo.
Hlebne mrvice
Koristite mlevene zobene pahuljice ili usitnjene žitarice u istoj srazmeri: 1 šolja mlevenih pahuljica umesto 1 šolje hlebnih mrvica.
Smeđi šećer
Šolju smeđeg šećera zamenićete kombinacijom 1 šoljice krupnog šećera i 1 kašike melase.
Puter
Kod peciva, ako je u receptu puter, možete ga zameniti istom količinom kokosovog ulja, margarina ili masti.
Mlaćenica
Probajte 1 šolju običnog jogurta (ne grčkog) ili 1 šolju mleka pomešanog sa 1 kašikom sirćeta ili limunovog soka.
Brašno za kolače
Da biste zamenili 1 šolju brašna za kolače, dodajte 2 kašike kukuruznog skroba u 1 šolju. Ostatak šolje napunite univerzalnim brašnom.
Kukuruzni skrob
Umesto 1 kašike kukuruznog skroba možete da koristite 1,5 kašiku univerzalnog brašna.
Jaje
Ako pravite hleb od kvasca, kolače, palačinke ili vafle, umesto jajeta možete da pomešate 2 kašike mlevenog lana i 3 kašike hladne vode. Ostavite smesu da odmori 10 minuta pre dodavanja.
Neutralna pavlaka
Rastopite 1/4 šolje neslanog putera i polako umutite sa 3/4 šolje punomasnog mleka umesto 1 šolje neutralne pavlake u receptu.
Med
Kukuruzni sirup, melasa, javorov sirup ili nektar agave deluju kao zamena za med u odnosu 1:1.
Limunov sok
Koristite jabukovo sirće u srazmeri 1: 1 kao zamenu za limunov sok.
Maskarpone sir
Napravite sopstvenu zamenu za maskarpone sir kombinujući 340 g krem sira sobne temperature i 1/4 šolje neutralne. Ova smesa će zameniti 450 g maskarponea.
Šećer u prahu
Da biste zamenili 1/2 šolje šećera u prahu, sameljite 1/2 šolje "običnog" šećera u blenderu dok ne dobijete fini prah.
Kisela pavlaka
Koristite obični jogurt kao zamenu za kiselu pavlaku u srazmeri 1:1.