JAKO, JAKO UKUSNA

KAO IZ NAJBOLJE PEKARE: Pita sa sirom i pavlakom ― veoma sočna, rastresita, neodoljiva (RECEPT)

Savršen predlog za doručak!

foto: bakina kuhinja

Potrebno je:

 

400 gr tanjih kora

300 gr sira

100 gr kisele pavlake

100-200 ml vode

vrlo malo praška za pecivo

so (ako sir nije slan)

ulje

tepsija, okrugla, 22 cm u prečniku

 

Priprema:

 

Sir grubo izdrobiti i dodati pavlaku i blago izmešati da se sir ne izdrobi. Tepsiju obilno premazati uljem, u vodu dodati prašak za pecivo i izmešati da se istopi.

 

Na dno tepsije staviti prvu koru, pa je premazati malo uljem i poprskati vodom i praškom za pecivo. Dodati drugu koru i staviti preko nje, poprskati i pouljiti.

 

Oba lista vise stranice preko tepsije.

 

Ubaciti treću koru, malo zgužvanu, u sredinu, zajedno sa krajevima, pa pouljiti i poprskati i ubaciti deo sira, obično je to trećina. Ponoviti isti postupak, s tim što sad ide skroz zgužvana kora.

 

Kad se utroši sav sir, prebace se ivice kora koje vise i poklopi se sa još dve kore koje se poulje i poprskaju vodom i ušuškaju sa strane tepsije.

 

Peći na 200-210 stepeni C oko 40 minuta da lepo porumeni. Istresti vruć na dasku i seći kad se malo prohladi.