Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.
Crni luk u sebi sadrži mnoštvo korisnih sustanci, a pored toga što se koristi u ljudskoj ishrani, može služiti i kao lek.
Glavicu luka srednje veličine isecite na četiri dela i prelijte sa tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, iscite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo.
Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.
Ovaj čaj prvenstveno se pije protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa. Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana.
Inače, čaj od luka koristi se i kod srčane i bronhijalne astme, kao i kod bronhitisa. Takođe, dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma.