RECEPT DANA

DOMAĆE VANILICE PO BAKINOM RECEPTU: Neodoljiva poslastica sa marmeladom koju obožavaju SVE GENERACIJE!

Ovaj ukusni kolač obožavaju sve generacije, priprema se brzo i lako, a sastojke svi imamo u kuhinji

foto: Profimedia

Potrebno je:

 

250 gr masti ili margarina sobne temperature

5 kašika šećera

1 jaje

1 žumance

2 vanil šećera

500 gr brašna

marmelada od kajsija

šećer u prahu

 

Mikserom umutite mast tako da postane penasta. Dodajte šećer i vanilu, zatim još izmiksate. U mućenu masu dodajte celo jaje i žumanac. Sve lepo sjedinite. Postepenim dodavanjem prosejanog brašna umesite testo. Testo prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesite rukama. Podelite na dva tri dela i svaki deo posebno uviti u rastegljivu foliju i ostaviti 15-20 minuta u frižider.

Prvi deo testa izvaditi iz frižidera i oklagijom ga istanjiti na 5 mm debljine. Modlicama izvaditi manje krugove. Kada su vanilice u pitanju, volim da su male, pa je tako jedna vanilica-jedan zalogaj. Višek testa ponovo premesiti i ponovo iseći. Tako uraditi i sa drugim delom testa. Vanilice slagati na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od 1 cm jer one u toku pečenja narastu.

 

Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice na površini moraju ostati svetle.

 

Pečene vanilice skidati sa lopaticom i ostaviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu.

 

Dok su vanilice još mlake premazati sa jedne strane sa marmeladom od kajsija i sastaviti sa drugom vanilicom. Blago pritisnuti da se marmelada ravnomerno rasporedi između vanilica.

 

Vanilice pospite sa šećerom u prahu ili uvaljajte u isti. Šećeru u prahu možete dodati vanilin šećer.

 

Vanilice čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

 

( Minjinakuhinjica.rs )