životna priča

BIO JE SVETSKA MUZIČKA IKONA: Na današnji dan preminuo je slavni Elvis Prisli!

Malo ko na svetu ne zna hitove "Viva Las Vegas", "Can't help folling in love", "Its now or never", "Always on my mind"...

foto: Profimedia

Elvis Presli, svetska muzička ikona 20. veka i kralj rokenrola, umro je na današnji dan 1977. godine u 42. godini, a njegov grob na imanju u Grejslendu poseti i 750.000 posetilaca godišnje, što Elvisovu kuću čini dugom najposećenijom u SAD, posle Bele kuće.

 

Malo ko na svetu ne zna hitove "Viva Las Vegas", "Can't help folling in love", "Its now or never", "Always on my mind"...

 

Rođen je u siromašnoj porodici, bio je samouk, deca su ga zadirkivala zbog privrženosti majci, a umesto željenog bicikla dobio je gitaru, i tako je sve počelo. Glumio je u 26 filmova. Prodao je više od 600.000.000 ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. i Gremi nagradu za životno delo.

 

foto: Profimedia

 

Džon Lenon govorio je da bez Elivisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture.

 

Kralj roka mrtav je već 43 godine, ali mit o njemu i dalje postoji, jedina je osoba savremenog doba za koju svi znaju ako se kaže samo Elvis bio u Pekingu, Hondurasu, na Madagaskaru u Gani, na raznim jezicima i kulturama istog trena svi znaju o kome je reč. Mediji su voleli da kažu da je sve na Elvisu i oko njega vrištalo na pobunu i seksualne slobode, od plesa kukovima, duboka glasa, do pripijene odeće. Mlade obožavateljke bacao je u trans, a konzervativnu Ameriku u očaj.

 

U poslednjih 30 meseci lečio ga je "dr Nik" - Džordž Nikopulos koji mu je za to vreme propisao 19.000 različitih tipova lekova. Na porodičnom imanju u Grejslendu - Memfisu, svake godine okupljale su se hiljade poštovalaca iz celog sveta. Sahranjen je sa roditeljima i bratom blizancem koji je umro na rođenju. Pre nekoliko godina, Elvisova bivša supruga Prisila, koju je upoznao kada je imala 14 godina, tokom služenja vojnog roka, i njihova ćerka Lisa Mari Presli, obratile su se obožavaocima na grobu, kojih je tada bilo oko 75.000.