reč stručnjaka

TO JE ČESTA DILEMA: Da li je bezbedno ukloniti buđ i pojesti ostatak hrane?

Većina nas je makar jednom odstranila buđ s vrha tegle džema ili odsekla ubuđali deo hleba i pojela ostatak. Međutim, je li to dobra ideja? Evo šta kažu eksperti.

foto: Shutterstock

Jednu stvar treba odmah razjasniti — zelenkaste, sivkaste i braon promene na površini hleba, voća i drugih namirnica zapravo su spore vidljive golim okom.

Ostatak buđi, njegovo korenje i granje, nije tako lako vidljivo i nalazi se dublje u hrani, što znači da je nas uklanjanje vidno ubuđalog dela hrane neće poštedeti konzumiranja gljivica.


Drugim rečima, to što ne vidimo buđ ne znači da je nismo pojeli!


Dobra vest je da to verovatno neće uticati na organizam.

 

foto: Shutterstock

Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih — kaže specijalista američkog Odeljenja za agrikulturu Sjedinjenih Američkih Država Nadin Šo.


Kako je ona objasnila, neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme, od kojih je najopasniji i verovatno najpoznatiji aflatoksin.


Da bismo sprečili da se buđ uopšte pojavi, Šoova preporučuje da prekrijemo hranu tako da ona ne uspe da dođe u kontakt sa sporama u vazduhu, kao i da namirnice odlažemo u frižider i iskoristimo je što pre.